Gå direkt till textinnehållet

Medelålders trendsättare

Byta sparformer märks bäst i våra PPM-fonder. Och tydligast märks trenden i bland medelålders svenskar. Och de är en viktig trendsättare i svenskarnas sparvärld.

 

Fondbyten är en viktig indikation på svenskarnas sparintresse. Senaste kvartalet märks ett kraftigt uppsving för fondbyten i tjänstepensioner. De brukar vara blygsama 3-4% och har under första kvartalet närmast fördubblats.

Orsaken är denna gång inte främst börsoro eller ränteökningar, utan svenskarna i medelåldern. Av dessa har nu 25% bytt PPM-fonder. På bara ett kvartal. Det är hissnande. Den nivån kan annars uppnås efter fyra kvartal. Hela 15% har dessutom bytt fonder i sitt egna pensionsparande under senaste kvartalet.  Det är långt över en vanlig årsnivå. Och 10 % har även bytt i sin tjänstepension.

Men också synen på sparpengarna har förändrats i senare generationer. Att 1 av 10 medelålders byter tjänstepension under ett enda kvartal, är en mycket hög siffra. Den bygger däremot inte alls på vare sig börs- eller bostadsoro, utan långt mer en effekt av enklare möjligheter att byta fonder i pensionssparandet.  När sparare gör 2-3 miljoner byten i PPM sedan flera år, börjar detta nu också märkas inom annat sparandet. Att det är medelålders som är aktiva märks också fondvalen. Svenskarna har under kvartalet gjort stora omflyttningar mellan relativt nya fonder.

De äldre spararna har generellt mer sparpengar, men är långt ifrån lika handlingskraftiga. Det är naturligt eftersom de är allt mer konsumenter än sparare. Men att hushålla med sin budget under åren efter 65, kan snabbt bli deras bästa verktyg för att få en bättre ekonomi. Och de pengar de inte ska använda inom kort, är alltid sparpengar, oavsett ålder.

Vad har du gjort med sparpengarna senaste kvartal? Och nu är äntligen min nya bok i bokhandeln: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173590452 /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord