Gå direkt till textinnehållet

Mest kaffepengar i valet (II)

Valdebatten missar mest de viktigaste penga-frågorna om framtida pensioner och konsumentskydd. Och politikerna talar alldeles för mycket skatter. Om väljarna själva får välja. Jämför vi väljarnas intresse med politikernas förmåga att debattera så märks en avgrund, visar aktuella sifo-siffror. Enligt väljarna är framtida pensioner den viktigaste sparfrågan. Frågan tar enligt väljarna däremot bara en fjärdeplats i spardebatten. Här är alla väljare tämligen överens. En annan av toppfrågorna enligt väljarna är konsumenträtten för sparare. Konsumentskydd är den tredje viktigaste sparfrågan: men i debatten är den närmast osynlig. Den kommer sist i politikernas retorik. Här tycker rödgröna väljare att frågan är viktigast. De är också mest besvikna. Därmed har politikerna mest missat de två stora och tunga frågor hos väljarna.

 Tyvärr väljer politikerna helst att diskutera sedlarna i dagskassan och i kaffeburken. Istället för att diskutera de stora pengapotterna som verkligen avgör vår vardag närmaste årtiondena. Frågorna är visst mer komplexa. Men närmaste åren kommer vi antagligen få se fler pensions-demonstrationer likt senaste veckan i Paris och i Storbritannien. Då kommer politikerna nog att tyst ångra sin strutsmentalitet. Politikerna har istället fokuserat på fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Men det tycker väljarna får för mycket debattutrymme. Väljarna säger att dessa bara förtjänar den fjärde respektive sjätte platsen i debatten. Men i politikernas munnar stjäl de oförtjänt en andra plats och tredjeplats. Två verkliga kärnfrågor har såväl partier som väljare glömt bort. Flytträtten på pensioner och skatten på sparande gäller jättepengar jämfört med skattekronorna på lönen och bensin. Men dessa frågor har politikerna glömt att nämna och spararna har inte insett dynamiten på deras pensionskonto, vars kraft hålls tillbaka av avgifter och höga sparskatter. Vad tycker du?/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord