Gå direkt till textinnehållet

Metroköpare måste granskas

Kursen i Metro stack i väg +41 procent de två sista dagarna före budet från Kinnevik. Under intensiv handel. Nu måste börsen granska alla köpare. Det handlar om trovärdighet.

Metro var en aktie jag gillade för 10 år sedan. Sedan tappade den fart och jag tappade intresse. Men många sparare har hållt i fanan och trott på bolaget.

När det händer saker i Metro blir dessa långväga ägare därför nu extra glada. Äntligen får de lite extra betalt för aktien. Men samtidigt finns det många sparare som blir besvikna. De hade ju tänkt sig en resa upp till fornstora dagar. En resa som nu avbryts på betydligt lägre nivåer.

Samtidigt väcker handeln senaste dagarna förundrade blickar och även ilska. Kursen stack 41%, från 56 öre till 82 de två sista dagarna före fredagens handelsstopp. Handeln steg från ljumma 0,1 mkr per dag till plötsliga 7 miljoner kronor. Den ökade 70 gånger. Även för en vecka sedan, den 23e januari var handeln plötsligt uppe i över 2 mkr. Så något snack verkar har funnits på marknaden.

Att några köpare hade en information som få andra är glasklart. Vilken information de hade är mindre säkert. Men ska jag handla upp en aktie måste jag ha fakta, jag chansar inte. Det tror jag inte heller senaste dagarnas Metroköpare har gjort.

Ingen skugga ska falla över Metro eller köparen Kinnevik. Men köparna som handlat över börsen senaste tiden måste granskas i sömmarna. Både handeln den 23e januari, och de första dagarna i februari, ser inte snygga ut. Något måste börsen hitta. Konstigt vore annars. Och hittar börsen några märkliga affärer ser jag fram mot att insiderlagen verkligen fungerar i full sving. Det behöver börsen för att inge förtroende. Utan fungerande insiderlag är börsen oinressant för vanliaa sparare.

 

Vad säger du om Metro-affären?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord