Miljardär fick 60% fi-rabatt

Miljardär fick 60% rabatt på en miljonavgift hos Finansinspektionen. Eller hur ska vi tolka när han fick notan sänkt med 1,4 miljoner kronor med hänsyn till att han är privatperson?

Finansinspektionen ansvarar för en grundbult i finansvärlden, när de bevakar alla insynsregistrerade personers privata aktieaffärer. Därför måste också inspektionen här ha extremt kort tyglar i frågan. Vid minsta försenade rapportering åläggs personer rättmätigt höga avgifter på 10% av aktieaffären.

Men 10% tycks nu räknas på lite olika sätt. En ansedd miljardär lämnade nyligen in sina uppgifter alltför sent. Den extra avgiften 10% motsvarade då 2,4 miljoner. Men inspektionen sänkte, med hänsyn till att han var privatperson och notan blev blott 1 miljon. Miljardären hann  inte ens överklaga, utan inspektionen gav direkt 60% rabatt. Och nu kan han överklaga.

Vi kan tycka att avgiften 1 miljon är tillräcklig. Men frågan är hur procenten ska räknas. När vi talar om miljardärer är det inte konstigt om 10% motsvarar flera miljontals kronor. Att inspektionen öppnar för ”oskäligt höga avgifter till privatpersoner” (så stor det i beslutet) antyder att milardärer kan få gräddfil. Det är inte bra för insiderdebatten.

Eller är den outtalade maxavgiften hos inspektionen från och med nu just 1 miljon? Är det ett tak? Det hoppas inte jag. För då kan de med stora pengar strunta i fartguppen, när de väl upptäckt att de ändå kör för fort.

Vem ska reglerna gälla?/claes hemberg

Ps Miljardären i texten heter Lukas Lundin. Men det hör egentligen inte hit. Det är saken som är frågan.

publicerad
2 november 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram