Miljardärens bästa vän

God ekonomi är inte en snabb tävling, utan ett enträget tålamod. Det säger de som har mest pengar på kontot. Affärsinne må vara hänt, men när det kommer till kritan så är det tålamod som är deras paradgren.

 

Flera sparare jag möter vill gärna chansköpa aktier eller fonder. De frågar efter extrem högrisk. De vill lägga alla pengar på ett kort. De säger att inser risken. Men jag tror dem inte. Och kom inte med ursäkten att du inte har råd att vara långsiktig, säger jag till dem. Vi människor vill helst bara se den ljusa sida, och glömmer att minussidan är nära lika stor, när vi chansar.

OM vi inte har tålamod. För då blir plötsligt en minussida överkomlig. Bara vi väntar lite. Och här många nybörjare tyvärr en brist. De saknar tålamod. Många ovana sparare tänker och agerar som att tiden är väldigt kort. Men i själva verket sparar vi använda pengar i många årtionden framöver. Om det är några tankar vi ska bära med oss så är det lång tid.

 

Motsatsen till kortsiktiga – miljardärerna – har jag också mött några stycken. Förutom affärssinne så har de en sak som många andra lätt glömmer – tålamodet. Att tjäna på affärer gör alla från kemtvättet till piloten och plåtslagaren. Men så kommer motgångarna som stjälper hela lasset. Det kan vara ett hyreskontrakt eller en maskin som går sönder. Men då ger sig inte miljardären utan strävar på, försöker igen. Ja, affärssinnet är nog mindre viktigt, faktiskt.

Miljardären är envis. Hen har ett osvikligt tålamod. De kan ha misslyckats med sina tio första affärer. Det kan vara bolagsidéer eller aktieköp. De har misslyckats som få. Men skillnaden är att de inte ger sig utan lär sig, testar igen och igen.

 

Därför gör de mest lyckosamma inte några få häftiga chansningar. För det håller ju inte att lägga allt på ett eller två försök. Eftersom vi vet att chansen att misslyckas är överhängande stor. Istället vet de som har lyckosamma att framsteget kommer när de minst anar det. Det kan dröja 10, 20 eller 30 försök.

Den som chansar mycket är därför oftast unga. Medan den som chansar lite är klok, efter egen erfarenhet eller så har hen stor förmåga att lyssna. Att chansa lite då och då är nämligen klokast av allt. Att inte alls chansa, är döfött. Vi måste chansa lite, annars kommer vår idéer att växa eller våra pengar aldrig att växa.

Hur bra tålamod har du?/claes hemberg

 

publicerad
17 juli 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram