Miljardpress på fonder

Det kokar kring börshandlade fonder. För nu ska även SEB och Nordea in i matchen. Äntligen. Priserna sjunker och framför allt ser jag fram mot fler missionärer för billiga fonder. Nu kan spararna enkelt pruta 5 mdr per år.

Under tio år har Handelsbanken ensamma talat om billiga börshandlade fonder. Deras Xact-serie har utvecklats från ingenting till cirka 15 miljarder. Men det är bara 1% av allt fondsparande. Några utländska aktörer som Horizone, Claymore och Deutsche Bank har också försökt i Sverige, men har bara lagt till smulor vid kakan. Alla andra svenska storbanker har skakat på huvudet. Till nu. Detta har också motverkat intresset för billiga fonder bland den breda allmänheten. 1 av 4 storbanker kan inte starta en folkrörelse.

Men: SEB öppnar nu för egna börshandlade fonder: ”spotr”. Och Nordea har precis tagit över erfaret Xact-team från Handelsbanken. SEBs egen första serie börshandlade fonder kopierar Xacts största framgångar. Och SEB gör det med ett lägre pris. De sänker avgiften nära 1/5-del. Från Xacts 0,60 till 0,50 i årlig avgift.

Men nu är inte den årliga avgiften allt. Eftersom de handlas på börsen finns det också ett glapp mellan köp- och säljsidan (spread). Det gör att ett större klapp gör ett köp dyrare. Vi får se hur SEB lyckas hålla ihop priset. Lyckas de, blir det riktig konkurrens.

Men framför allt så får vi nu inte bara höra en optimstisk prispressande röst ifrån Handelsbanken. Och resten av storbankerna mest tysta ifrågan. Utan nu plötsligt lär 3 av 4 storbanker vurma börshandlade fonder. Det gillar jag. Då kommer priserna på svenskarnas fondsparande äntligen kunna pressas… betydligt. För med de senaste priserna talar vi om 67% rabatt, jämfört med de gamla Sverigefonderna på 1,5% i årliga avgift. Där har svenska folket över 500 mdr. Så kan vi pruta priset från 7,5 mdr till bara 2,5. Det ger oss 5 mdr i fickan, utan chansa det minsta.

Vad säger du om börshandlade fonder? /claes hemberg

http://shorturl.se/?vRA4S

publicerad
18 mars 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram