Gå direkt till textinnehållet

Fondaktivister synliga

Svenskarna sparar mindre i fonder 2010. Nysparandet i fonder är i år ned 33 procent. Men fondhandeln slår rekord. Hela 7 av 10 fondkronor har bytt plats. Men det är en liten grupp intresserade fondsparare. 1 av 3 fondsparare byter fonder betydligt oftare än tidigare. Det visar svensk fondstatistik och sifo.

Har du bytt fonder i år?

Eget fondsparande16%
PPM-fonder17%
Tjänstepension8%
Nej64%
Vet ej7%

2010 sålde sjönk nysparandet i fonder drastiskt. Samtidigt har handeln varit ovanligt stor, 1 300 mdr. Men endast 29 procent av svenskarna har bytt fonder 2010. Det är en minskning med en fjärdedel från toppåret 2008, då 39 procent bytte fonder

Flest fondflyttar gör vi med våra PPM-pengar. 17% av svenskarna har bytt PPM-fonder senaste året. Där har ungefär varannan fondkrona bytt plats 2010. Något lägre är intresset för de egna fondsparandet. Och minst är intresset för tjänstepension.

Att intresset för tjänstepension är så lågt är egentligen mycket märkligt. Där har de flesta av oss ju mest pengar sparade. Istället borde vi vi lägga mest tid på att se över tjänstepensionen, men intresset bromsas av att där är utbudet av fonder ofta betydligt tråkigare.

Fondintresset rasar

Nysparandet i vanliga aktiefonder har fallit kraftigt i år. Stigande räntor, hot om amorteringar på bolån och dessutom fler krisande ekonomier i Europa fick spararna att ana oråd.

Nysparandet i aktiefonder har hittills sjunkit från 82 till 21 mdr. Det är ett fall på -74 procent. De fonder som lockat mest är istället blandfonder, som ökar nysparandet från 21 till 33 mdr. Det är en ökning med 57 procent. Och den aktienisch som går mot strömmen och lockar mer sparpengar är små tillväxtländer. Sparandet ökar kraftigt i länder som Indonesien, Thailand, Turkiet och Kazakstan.

 

Lågprisfonder missas

Intresset för lågprisfonder (indexfonder) är däremot fortsatt mycket lågt. Endast 1-2 procent av allt svenskarnas fondsparande finns i dag i lågprisfonder. Detta trots att så kallade börshandlade fonder vuxit kraftigt under året, plus 30 procent. Men det är på en mycket låg nivå, trots att de finns i tio år har de bara nått till knappt 1 procent av hela fondsparandet.

Orsaken till det lilla intresset för lågprisfonder är att utbudet hittills varit litet. Inför 2011 har antalet fonder blivit fler och i dag finns enklare verktyg för sparare att välja lågprisfonder. Därför lär vi 2011 se en ökad handel i lågprisfonderna. Vad tror du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord