Gå direkt till textinnehållet

Minister i spararnas tjänst

En branschexpert och insider får jobbet som minister över landets finansvärld. Han har senaste åren skapat en av världens bästa globalfonder med lägst avgift. Spararna kan inte få en bättre minister, i Peter Norman. Vår tidigare minister Mats Odell har gjort ett bra jobb. Absolut. Han fick igång flytträttsfrågan och planen för en lägre sparskatt. Och jag trodde inte att statsministern skulle hitta någon som var bättre för jobbet. Men jag tänkte inte på Peter Norman, vd över 7e Ap-fonden och PPM-soffa.

Därmed är det ett proffs vi nu får på spararnas ministerstol. Han har senaste tio åren visat att han med fast hand står på spararnas sida. Han har rattat en av världens bästa globalfonder. PPM-soffan. Till avgiften 0,15 %. Därmed är han också en insider. Som kan både låga avgifter och enkla begripliga pensioner. Landet tystaste myndighet Pensionsmyndighet kan nu också räkna med att de tvingas fram i rampljuset.

Dessutom är Norman en hårdnackade logisk person. Han räknar och bevisar sin sak. Senaste månaderna har han tryckt på gasen i PPM-soffan. Den har ökat från 90 till 150% aktier. Hans argument tog pensionssverige på sängen. En bransch där många pensions-vd:ar gömmer sig i räntefonder. Men Norman är stenhård och säger att svenskarna har så mycket sparat i statens regi, att det egna sparandet måste vara mer fokuserat på tillväxt. Samma argument gäller indirekt allt vårt eget pensionssparande. Men nu darrade pensions-vd:arna på manschetten. Är du inte rädd för kritik när börsen går ned? påpekde de. Men Norman är en tuffing: Nej, jag tar hellre kritik i dag för i en börsnedgång, än om 30 år få kritik för inte svenska folket får de pensioner de förtjänar. Så talar en minister i spararnas tjänst.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord