Gå direkt till textinnehållet

Misslyckad Mackmyra

Nynoterade Mackmyra var ned som mest 30% i morse, efter bara två dygn på börsen. Ett tråkigt exempel på en dålig notering, som hotar skrämma andra. Det doftar besk whisky-bubbla.

Whisky låter gott. Men ingen skulle handla en flaska wisky för 1 000 kronor flaskan om den inte var alldeles särskild och unik till smaken. Så god är dessvärre drycken och inte heller aktien Mackmyra.

Whiskykännaren Steffo Törnqvist beskriver drycken som ganska blaskig. Det säger mycket. Drycken är inget speciell. Ändå försöker initiativtagarna ta ut priset 85 kronor aktien. Analytiker som jag talat med säger att kursen ska vara kring 25-30 kronor, utifrån att bolaget är litet, oetablerat och utan vinst.

Aktien är en dröm om en svensk wisky som inte finns, om vi ska tro analytikerna.

Men vad gör folk; blandar ihop sin önskan efter en flaska, med önskan om en aktie. Men priset per aktie 85 kronor är lika dyrt som just 1 000 kronor för en flaska. Skulle du betala det för en blaskig Mackmyra? Om inte, låt även aktien vara, är analytikernas råd.

Felet ligger däremot hos säljarna. De ville så gärna att deras aktie ska vara värd sina 85 kronor, att de blandar ihop sin idé med verkligheten. Det är dessvärre väldigt vanligt. De skulle istället ha börjat mycket lugnare. De skulle ha lagt sig på 25 kr och fått ett intresse för aktien. Då hade den kanske rent av stigit till 26 kronor de första dagarna. Det hade varit en uppgång på 4%. Inom några år kanske aktien skulle nå 85 kronor? Det är sådana resor vi vill se. Inte nya aktier som rasar 30%.

Så lyder noteringsskolan 1A. Nu däremot har senaste nynoteringen istället för nya fans som aktieägare, rader av besvikna förlorare. Sämre start kan en aktie knappast få. Bara för att ägarna vägrar följa noteringsskolan.

Och antagligen är raset -30% i Mackmyra inte slut än. Titta bara på säljsidan. Den är massiv och köpare är inga. Bara det är ett uselt sätt att ta hand om sina nya aktieägare. Inlåsta i en aktie som ingen vill köpa. En likviditetsgarant är det minsta de nya ägarna skulle kunna förvänta sig. Eller ska huvudägarna börja köpa nu? De sa ju att aktien var värd 85. Då borde dagens pris vara rena fyndet. Men någon huvudägare ser jag inte till.

Får vi fler sådana här huvudägare så förstår jag att inga privatpersoner vill handla nynoterat!

Här aktien: https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/kurslistor/aktie.jsp?orderbookId=329250

Hur beskt får en ny aktie smaka?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord