Gå direkt till textinnehållet

Mitt twitter påverkar börsen

På nätet passerar miljarders meddelanden varje dag. Ett av dem (Twitter) sägs kunna förutse börsens rörelser, menar professor. Är det därför jag twittrar, tänker jag. Nej, det är för de korta meddelanden gillas av många läsare.

Det låter som ett aprilskämt, men kommer väl sent. 140 tecken långa meddelanden på nätet, kallade mikrobloggar eller twitter (kvitter) påverkar börsen, menar professor Johan Bollen http://arxiv.org/abs/1010.3003.

Tre fyra-dagar i förväg kan han på fullaste allvar utläsa vad som komma ska på börsen hävdar han. Det är vissa värdeladdade ord han följer. Är det lugnt på nätsnacket lär börsen stiga några dagar senare. Upprörd stämning förutspår börsfall. Professorn själv har inte ett svar på varför sambanden ser ut så här, men nu vill några hugade finansiärer göra en investeringstjänst av upplägget.
Oavsett om professorn har rätt. Så kan du följa vilket nätsnack du vill,  bland just de personer du vill följa. Du kan välja professionella bloggar om allt från fågelskådning till börsen och fondval. Själv twittrar jag om sparpengar, fonder, aktier och pengar.. och länkar det till aktuella texter, om du vill fördjupa.

Mig hittar du på twitter.com under Claes_Hemberg Har du några favoriter som du följer på twitter? Tipsa gärna andra! /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord