Myndigheten tar plats
Finanspråket snärjer många svenskar och istället låter allt fler bankmannen bestämma valen. Då blir det som det blir; höga avgifter, lite avkastning, inlåsning… Detta var ämnet när jag i helgen föreläste för Pensionsmyndigheten i Söderhamn. Syftet var att ge sparare mer kurage. Och myndigheten är verkligen på offensiven.
I helgen besökte jag Söderhamn och jobbade med deras vassa kundsupport. De som kan allt om din ekonomi sista 20-30 åren i livet – din pensioner. De finns i Gävle och Söderhamn och är gott och väl över 100 personer, och rekryterar för fullt folk från både Skatteverket och bankvärlden visar det sig.
Pensionsmyndighetens kundsupport vill bli allt vassare. Det behövs när bankerna inte är beredda att stödja spararna full ut.
Vi diskuterade varför våra pengar blir allt viktigare att ha koll på. Vi jobbade med tre vanliga finans-ord, som många i bankvärlden slänger sig med, men få sparare verkligen förstår att använda i praktiken. Det gäller risk, avkastning och avgifter. På pappret ser de enkla ut, men vi blandar lätt ihop dem. ”Risk” förknippar snittsvensken mest med oro och fara. ”Avkastning” gör vi tvärt om och ser mest bara som positivt. Lätt glömmer vi att lite ”finansiell risk” är nödvändig och att ”avkastning” kan vara negativ, ibland, vilket vi måste tåla.
Genom att diskutera orden, bakgrunden och vägval, så hoppas jag att Pensionsmyndighetens kundsupport liksom de många tusen som ringer dit varje vecka får en liten bättre bild och självkänsla. Det handlar om att våga snacka och pröva olika ord. Bara då blir de verkliga. Det finns inte en tolkning som säger allt, utan varje person jag pratar med ger mig nya idéer om hur jag kan förklara risk.
Ronny på kundsupporten gav ett personligt exempel på risk. ”Jag väntar med att köpa biljett till Brynäs-matchen, till dess att jag ser hur bra de är denna säsong”. Eva såg sitt bilköp som en risk-val. ”Jag köpte ju ny bil för att kunna jobba i Söderhamn.”
När vi engagerar oss på detta sätt och använder vardagliga bilder och ord, så tror jag vi kan förklara risk, avkastning och avgifter för snart vem som helst. På ett sätt som gör att hen blir engagerad! Vi får inte stanna vid ”procent”, ”duration”…
Maria frågade om ett bra exempel på ”ränta på ränta”. Jag ritade upp ett spontant svar, men så här efteråt så måste jag medge att det finns säkert bättre exempel. Det tar jag med mig som en av många hemläxor.
”Avgifter” en hemsk slamkrypare. De är ju så små men äter upp våra plånböcker. Mitt favoritexempel är; Pruta avgifter på fonder och konton och du får 3-4 gratis pensionsår. Det känns i mellangärdet!
Och du får gärna bidra: Hur förklarar du risk, avkastning och avgifter? Så att kompisarna verkligen förstår det… /claes hemberg