Namnförslag efterfrågas

Från årsskiftet får svenska folket ett nytt konto för skattesmart sparande i fonder och aktier. Det kan bli en succé, om bara svenskarna bli lite nyfikna på det och använder det.

Men då fungerar inte ett långt märkligt facknamn. På en rad banker viskas istället en rad olika hemmasnickarde namn. Det kan nu sänka sparformen totalt. Nej, kontot behöver ett namn. Vilket är ditt förslag?

Nya kontot från 1 januari kommer att ge lägre skatt på sparande som växer. Idén är  utmärkt, även om sparare inte får någon skatteamnesti, som några hoppats på. Ett sista hinder är bara namnet. Vi kan inte kalla kontot för något byråkratiskt och konstigt.

Då avskräcks sparare. Svenska sparare har nog svårt att enagagera sig i sina sparpengar redan idag. Vi måste hitta ett enkelt, begripligt och lite lockande namn.

Vilket namn tycker du att kontot ska få? Kontot ger en låg skatt om i snitt 1,2 procent per år. Du kan spara i fonder och aktier. Du har fria in- och uttag. Du har skattefria utdelningar… mm. Utredningens förslag på namn(investerarsparkonto) är både långt, dubbeltydigt och svåruttalat. Förkortningen ISK är inte mycket bättre. Det lär folk blanda ihop med IPS, ITPK eller namnet på något idrottsklubb. Nej, förslag behövs.

De viktigaste ingredienserna är: Spara fonder och aktier med jämn låg skatt.

Vilket namnförslag har du?/Claes Hemberg

publicerad
2 september 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram