Gå direkt till textinnehållet

Nästa Afrika

(ÖSTAFRIKA 20-25/2) Afrika är i den bland ekonomer i särklass minst omdiskuterade kontintenten. Men nu märks flera förändringar. Därför reser vi till Östafrika. Denna vecka blir Nairobi min hemmabas tillsammans med en grupp sparare och experter på råvaror och Afrika. Här skriver jag och berättar om våra insikter. Allt för att bredda vårt sparande. Med på plats är även www.placera.nu och www.di.se

 

Bilden av Africa har förändrats snabbt i Economist mellan åren 2000 och 2011
Bilden av Africa har förändrats snabbt i Economist mellan åren 2000 och 2011

 

Vi på Nordkalotten kan ha svårt att uppleva Afrikas ekonomi, hinder och drivkrafter. Under 1900-talet gick det mycket åt fel håll, när fria länder föll in i krig. Årtionde efter årtionde var det mest tråkiga nyheter som nådde oss.

 

Nu däremot märks klart mer positiva tongångar från flera delar av kontinenten. Östafrika är en av de nya naven. Därför reser vi till Östafrika. Vi är liten grupp tio personer; sparare från Avanza Bank och experter på råvaror, ekonomi, energi och sparande. Vi är så få, för att lätt kunna resa på plats på smala vägar vägar, besöka mindre företag och samtala med lokala experter. Men här på bloggen kommer ALLA som vill kunna följa med. Dag för dag:

 

TISDAG träffar vi Oriflames representant på plats och ska lära oss om Östafrikans konsumenter.

ONSDAG besöker vi ett stålverk och ett cementbolag. Allt för att förstå den nya tillväxten. Vår värd är Karin Fries, förvaltare Carnegie Afrika.

TORSDAG besöker vi Africa Oils första provborrningar i norra Kenya, vår värd är James Philips operativ chef.

FREDAG besöker ett kaffeplantage, träffar lokala analytiker och diskuterar energi och råvaror med SEBs energiexpert Mats Forsell.

LÖRDAG avslutar vi med Kenyas hittills mest kända industri – turistindustrin – och följer med ut på safari.

 

Väl hemma igen, kommer vi under mars föreläsa och berätta om våra erfarenheter runt om i Sverige. Varje dag kan du följa besöket på min blogg, men också på www.placera.nu

 

Vilka frågor tycker du att jag ska ställa? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord