Gå direkt till textinnehållet

Nervösa veckor

(AKTIER/FONDER) Siffrorna från vissa bolag säger extra mycket om hela ekonomin. Nu har en av dessa viktiga termometrar varnat för längre vinster närmaste kvartalen. Och nu kan fler följa efter, eller tvärt om avvakta. Därför kan vi vänta några nervösa veckor 2-3 veckor framöver, innan bolagen verkligen sätter ned foten i sina sommar-rapporter.

SKFs kullager finns i allt från bordsfläktar till supertankers. Det gör att deras siffror ger oss en inblick i många olika branscher och många olika delar av världen. Under onsdagen varnade bolaget för lägre vinster. Vilket drog ned hela börsen.

Att bolaget vinstvarnar just nu är inte konstigt. Det är en månad före rapporterna som bolagen ska vinstvarna, om de har siffror som pekar på överraskningar. Och då kan de vinstvarna både uppåt och nedåt. Denna gång vinstvarnar SKF nedåt; Europa ser svagt ut, USA rullar på, Kina närmast ofrändrat och kursen föll 7%.

Den positive säger då: Kursen föll bara 7%. Det är ju förändringar på över 10% som är grunden till vinstvarningar, enligt skolboken för börsbolag. Ändå är det helt rätt att SKF varnade, tycker jag. Vid senaste rapporterna i april så var det flera bolag som såg sina kurser sticka iväg uppåt 10-14%. Dessa skulle enligt skolboken ha vinstvarnat, men gjorde det inte. Det gör att SKFs öppenhet till föredömlig.

Men när vi hör om svaga Europa-siffror för SKF blir det ändå en liten kalldusch. Några av oss hoppades på att surkarten redan var kända och att kurserna var så pass nedtryckta att inga sura nyheter skulle kunna pressa kurserna på ett betydande sätt. Och kanske är det just det vi såg igår, när kursen trots allt bara föll 7%.

Men nu väntar några nervösa veckor. Ska fler bolag komma med överraskningar, så är det nu de ska göra det. Blir det många fler varningar, så lär det skaka börskurserna. Men nu har flera bolag fått se att SKFs svaga siffror ändå inte gav mer än minus 7%. Det kan få flera att lägga diskuterade vinstvarna på hyllan. Ja, ni hör, det går att vrida och vända på begreppen…

Hur väljer du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord