Gå direkt till textinnehållet

Ny guldrusch kan grusas

Skeptiska amerikaner provköper guld. Men rädslan kan snabbt slå tillbaka. Jag väljer att spara bredare och med framtidstro.

 

Under påsklovet besöker jag New York. En insikt är extra tydlig: amerikanarna är rejält skeptiska. 39 procent säger nu att det har blivit sämre mot 28 procent vid årsskiftet.

Orsaken är en serie motvindar: dollarn är svag, jobben uteblir, bensinen är dyr, försvaret skär, politikerna käbblar, krigen går dåligt, Obama tappar, ekonomin är svag, USAs roll i världen försvagas… Detta märks i mer försiktig konsumtion och ett pyrande intresse för en gul metall.

Dessutom är räntan låg och huspriserna svaga. Eftersom majoriteten av amerikanarna inte sparar på aktiemarknaden har sägs vanligt folk som har pengar över börjat nosa efter guld. Och de lockas av att guldprisets nådde rekordnivå igår. Och på gatorna affischerar guldförsäljarna som om de vore hämtade från en forna guldrusch.

 

Men jag tror guldköparna går fel. Guld kan låta påtagligt, men få varor har ett så omfattande låtsaspris. Metallen används inte, inte i industrin eller samhället, utan har mest av allt ett fiktivt pris som bygger på oro och rädsla. 95% av allt guld används inte, utan ligger i olika riksbankers källare. Någon kan tycka att det är fel att tjäna på andras rädsla, men jag vill inte lägga mina sparpengar i knät på en rädslans demagogi.

Får rädslan vanliga amerikaner att springa till guldaffären, så kan de snart lika lätt springa någon annanstans. När rädslan styr vanligt folk, vill jag inte vara med. För mig låter det som en guldbubbla. Om du nu av någon för mig outgrundlig anledning måste köpa guld, köp guldpapper via börsen. Eftersom guldaffärer på stan ofta har 10-20% avgifter. Och guldpapper behöver inget kassaskåp.

Nej, jag vill se mina sparpengar göra nytta och växa. Därför väljer i jag i första hand breda fonder eller aktier. Där är mina pengar både del av och bidrar till den riktiga tillväxten.  Just nu i rapportfloden tycks verkstad gå bra. Verkstadsindex kan bli mitt nästa köp. En liten överkurs kan vara råvaror. Men jag vill bara ha råvaror som har en praktisk nytta och styrs av framtidstro. 

Hittills sparar 2-3% av svenskarna i guld. Det beskriver en liten grupp stora entuiaster. För vanliga sparare är bredare sparformer både enklare och lugnare. Hur väljer du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord