Ny konsument-riddare

Konsumenternas rätt på nätet, står i fokus i en ny utredning. Utredaren en är aktie- och fondproffs. Det bådar gott. Och hon nämner redan särskilt ”komplexa tjänster”.

På förmiddagen träffade jag Elisabeth Tandan, tidigare vd Aktiespararna, som ska utreda ”framtidens stöd till konsumenten”. Första utredningen på området senaste tio åren. Tandan ska se över dagens stöd och föreslå nya metoder. Om tio månader ska utredningen vara klar.

”Vi konsumerar har idag via många nya digitala kanaler. Det påverkar såväl kunskapen som själva skyddet”, säger Tandan.

Hur mycket av utredningen som ska fokusera på privatekonomi, vill Tandan, idagsläget inte förutspå.

”Det behövs mer stöd för de mer komplexa tjänsterna, som att välja sina pension.” Något mer om finansiella tjänster säger hon inte dagsläget. Under hösten ska hon först samla in material.

Tandan påpekar att konsumenterna idag ofta inte vet vart de ska vända sig. Själv har hon sökt konsumentvägledning bara en gång. ”Jag vände mig till konsumentvägledningen i min kommun. Då upptäckte jag att det inte fanns någon.”

Tandan ska föreslå lämpliga metoder för att nå fram till konsumenterna och se till att de får ”effektiv och likvärdig vägledning. Och det ska gälla för alla konsumenter i hela landet.”

Vad tycker du Tandan ska sätter tänderna i? /claes hemberg

publicerad
19 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram