Gå direkt till textinnehållet

Nya kontot en isklabb

Nya sparkontot blir inget av värde. Mininisterns julklapp inför 2012 blir en isklabb. För departement tycks inte ändrar sig det minsta. Nya sparkontot blir istället otydligt, otympligt och ointressant. Sparare som tvekar över vanligt fondkonto, kommer aldrig att lockas av det här. Jättetyvärr. Utan för våra aktiefonder och aktier är fortfarande kapitalförsäkring bästa valet. Det säger mig senaste brevet med departementet.

Idén till nya sparkontot var helt rätt i tiden. Bara 2 miljoner svenskar är i dag engagerade sparare. De har en bra fördelning mellan räntor och aktier. Övriga 8 miljoner tycker att sparpengar är krångligt, avgifter obegripliga och börsen mest obehaglig. Med det nya sparkontot skulle alla hinder kunna sopas under mattan. Enkelhet, var ett honörsord. För många, var ett löfte. Fokuset var att ge de många ett bättre sparande med mer tillväxt, enklare skatt och lägare avgifter.

Men första förslaget var rörigt. Idén var mest bortblåst. Och replikerna haglade. (Jag försökte vara positiv, men var också rak: ”Miljontals månadssparare missgynnas på ett allvarligt sätt”, ”Konstruktionen måste vara lättfattlig”, ”Jämförbarheten avgör trovärdigheten” och ”Namnet måste locka”. På inget område blir jag bönhörd. Och samma reaktion tror jag kommer från skatteverket, branschföreningar och specialister.

Och nu kommer departementets svar. Sparkonto version 2: oförändrat! De har sminkat små skavanker. Men de uppenbara bristerna och fallgroparna finns kvar. Det verkar som att departementet verkar inte alls läst posten med repliker. För departementets svarar på tre punkter, som aldrig varit särskilt heta: ”Även andra handelsplatser ok, Högst 10% av aktierna i ett bolag på en ISK och stiger sparräntan så kan skatten punkthöjas.” Det nya tilläggen låter rimliga för den insatte. Men huvudpoängen från närmast alla remisser, har departementet helt missat.

Nu tyder allt på att inför 2012 får vi ett nytt konto som är krångligt och klumpigt. Det är ingen flört med svenska sparare. Ministern sa julklapp. Det blev isklabb. Det nya sparkontot lär inte intressera sparare till bättring. Det kommer inte förändra svenskarnas sparande. Det kommer inte locka någon. De insatta tycker dagens kapitalförsäkring fungerar betydligt bättre. De oinsatta kommer aldrig lockas över tröskeln, utan fortsätta betala dyra avgifter, onödigthög skatt i gamla trubbiga fonder. Jättetrist.

Vad säger du om nya kontot? I dag är vår sista chans att skriva ett svar. Vad ska jag skriva?

12 maj kommer ministern till Globen. Jag ser så fram mot hans tankar! /Claes Hemberg.

 Peter Norman utlovade ett enkelt konto för folket. Departementet tycks ha haft en annan agenda

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord