Nya kontot för sänkt skatt

Nya kontot som startar 1/1 får samma låga skatt som kapitalförsäkringen haft senaste åren, uppger DN. Därmed lyfts ett väsentlig svaghet ifrån sparformen. Bara namnkrånglet är kvar. Namnet ”Investerarsparkonto” fungerar inte bland vanligt folk. Det var ju en förenkling som locka miljontals. VAD TYCKER DU DEN SKA HETA? 

Även kontot kapitalförsäkringen slipper därmed skattehöjning vid årsskiftet.

 

1 januari får vi en ny sparform i Sverige. Det är den största sparreformen vi fått sedan PPM infördes. Miljontals svenskar kan nu få låg skatt på sparpengar som växer. Dessutom får sparare här skattefria utdelningar. Här passar kort sagt aktierfonder och aktier. Allt som växer mer än 3-4 procent per år kommer här hitta sin bästa hemvist.

Nya kontot
*Bra för aktiefonder och aktier
*Ca 1% skatt per år
*Beräknas som ett snitt per år
*Rösträtt på aktier
*Skattefri utdelning
 
Kapitalförsäkringen
*Bra för aktiefonder och aktier
*Ca 1% skatt per år
*Beräknas per år och insättning
*Skattefri utdelning

En snittsparare med en vanlig Sverigefond kan på nya kontot eller i kapitalförsäkringen räkna med att få ut 20% bättre avkastning efter tio år än på det gamla fond och aktiekontot.

Så stor blir nämligen skillnaden på skatten 1 procent per år på hela kontovärdet att jämföra med gamla skatten på 30 procent på vinsterna, som gamla konton och depåer ofta avkrävt oss.

Den stora skillnaden mellan dagens kapitalförsäkring och det nya kontot blir istället rösträtten på aktier. Den som vill rösta på sina aktier ska välja nya kontot. Men för vanliga sparare är en flytt från gamla kapitalförsäkringen till nya kontot helt ointressant.

Ändå kan kontot få en betydande effekt på svenskarnas nysparande. Det gamla svårstavade kontot kapitalförsäkring har många undvikit på grund av just namnet. Här kan nya kontot innebära en stor öppning. Dessutom har gamla kontot ofta belastas med avgifter och flyttlås.

Men då måste verkligen namnförslaget Investerarsparkontot (ISK) bort. Ska kontot locka svenskar till bättre sparande så krävs ett bättre namn. Här i bloggen har jag efterlyst namnförslag som jag ska skicka in till departementet:

Här några namn att tycka till om!

– Lågskattekonto

– 1%konto

– I-konto

– Kapitalsparkonto

– Allemanskonto

– Börskonto

– All-konto

Ditt förslag:………..

Vilket namn förordar du. Och varför? /claes hemberg

publicerad
10 september 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram