Nya kontot INTE för alla

Nya sparkontot som startar 1 januari 2102 blir ingenting för vanligt folk. Det är för krångligt och otydligt. Tyvärr. Jag stannar i min billiga kapitalförsäkring. 

Regeringen lämnade idag in förslaget till nya sparkontot – investerarsparkontot. Men de har tyvärr inte tagit några som helst intryck från branschens många bra förslag till förbättringar, efter vårens remissrunda. Utan minst finslipning riskerar nya kontot bli en pannkaka.

När allemansfonderna startade för 27 år sedan lockade de med skattesänkning, nu lockar de med skatteökning. Det säger något om tonträffen.

Nej, intresset lär bli nära noll. Vanliga sparare kräver busenkla sparformer för att bli intresserade. Minsta lilla hinder i namn, form och skatt, gör snabbt vanligt folk fullständigt ointresserade. De har ju sparat i snart 30 år på börsen. Att då byta sparform, betala skatt för gamla vinster och sedan lära om, är en svår manöver. Det är mycket svårt att lära gamla sparare sitta. Då måste fördelarna vara stora och glasklara. Så är de desvärre inte är.

Finansmarknadsministern säger att kontot ska förenkla svenskarnas sparande. Du slipper deklarationen och har ändå rösträtt. Men det är en för liten nyhet i ett land där 50 000 svenskar säljer sin sista aktie varje år. Idag sparar svenskarna mest i fonder. Nej, det låter som att tjänstemännen inte har hörsammat sin minister. Den enda fördelen jag hittar är att du slipper deklarera innehaven på det nya kontot. Annars är nya kontot mest en krånglig historia med ett obegripligt namn:

Konstruktionen är svår. Skatt en gång per år plus skatt på insättningar är krångligt. Sådant undviker vanliga sparare. Något allemanskonto blir det inte.

Skatten höjs; från tidigare 1,0% på motsvarande konto (kapitalkförsäkringen) till ca 1,4%. Dessutom blir det ny skatt på insättningar. Detta är inget som lockar vanligt folk.

Namnet ISK investerarsparkonto blir kvar. Det andas tyvärr inte alls den folklighet som behövs för att locka vanligt folk. På Globen förra veckan sa ministern att han öppnade för ny namnförslag. Vi  får väl se om det fortfarande är aktuellt. Men det räddar inte kontot från den stora krånglighetsstämpeln.

Vad säger du om det nya kontot?/claes hemberg

publicerad
16 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram