Gå direkt till textinnehållet

Nystart för Rysslandsfonder

Rysslandsfonder för 50 mdr är svenskarnas vanligaste landfonder efter Sverigefonderna. I dag väntas president Medvedev ge besked som kan ange en ny färdväg för landet.

Om bara några timmar har president Dimitri Medvedev stämt träff med rekordmånga 800 journalister, i hans stolthet forskningsbyn Skolkova. Och han har lovat ett framtidstal.

Senaste åren har 100-tals miljarder rubel lämnat Ryssland. Och samhällskritiken har blivit allt tydligare mot: korruption, mördade journalister, mutade poliser och domstolar. Detta har även splittrat landet i nydanare och traditionalister, där föregångaren Putin sällat sig till de senare. Men nu har företagare och näringslivet börjat klargöra sin ståndpunkt och allt fler experter väntar sig att Putin tvingas släppa järngreppet om rysk politik.

Och i dag väntas första steget på Rysslands nya färdväg. Medvedev lär i dag klargöra att han ensam ställer upp till om val i ryska presidentvalet nästa år. Det skulle vara ett kraftigt avstamp för ny rysk politik både i landet, regionen och i relationen till omvärlden. Kort sagt kan alla med Rysslandsfonder i dag bara hålla tummarna.

1 av 5 svenskar har i dag Rysslandsfonder. Har du? /c

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord