Gå direkt till textinnehållet

Nytt avdrag missar målet

Centerpartiet föreslår i dagens DN-debatt ett avdrag på sparande. Men varför är inte politikerna istället uppriktiga och erkänner hur illa ställt det är med statskassan och värre blir det. Att plåstra med avdrag hjälper föga. De fattiga som C talar om sätter sig knappast att räkna på avdrag. Svenskarna behöver kunskap och stöd, inte nåd och allmosor.

 

Det är utmärkt att allt fler politiker ser dynamiten i sparfrågan. S-ledaren Julholt letar efter fotfäste i pensionsfrågan. Moderate ministern Norman talar om flytträtt. Och i dag talar Centerns ekonomiske talesperson Annie Johansson om avdrag på sparande, på DN-debatt. http://shorturl.se/?VpzTT

Men Annie Johansson gör två stora missar. Hon utgår ifrån de 2 miljoner vuxna som inte har mer än 10 ooo kronor i buffert. Det är lovvärt, men dessa ändrar inte livsstil efter att ha räknat på avdrag i deklaration. Det krävs ett annat samhällsklimat. Dessa 0-sparare lever på en myt. Det är här som politikerna måste våga våga göra upp med sina egen sagoberättelse om trygga Sverige.

En mycket ärliga metode vore att berätta hur illa det verkligen är ställt. Du får kanske 48-50 procent av din slutlön i pension. Det är där skon egentligen klämmer. Varför vågar inte politikerna erkänna det. Istället för dessa små gåvor i form av avdrag till svenska folket.

Annie Johansson nämner också det faktum att det är bättre att skatteeffekt på att låna och köpa, än att spara på bankkonto och sedan köpa. Men även det räknar allt för få på. Nej, myten om det goda sparkontot är ett gift i svenskarnas sparande. De inser inte att allt äts upp av skatt och prisökningar. Även här hade uppriktighet varit ett ärligare, starkare och mer långsiktigt recept.

Vad förväntar du dig av politikerna?/claes hemberg

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln