Gå direkt till textinnehållet

Nyttig bankkritik

Popgruppen Glesbygd’n drömmer nu om att börja jobba på bank, sjunger de i sina nya låt. Men deras ambition är inte att dra på slipsen, utan de vill förändra och revolutionera… i låten ”På bank”. Låten du måste se och höra http://bit.ly/18WTonI

 

Missförtroendet gentemot bankvärlden bryter fram i vågor. Anders Borg var tidigt ute. Förfatare och journalister har också varit tuffa och hårda. Nu märks kritiken även från kultursveriges musikliv. På flera sätt. Härmodagen träffade jag popgruppen Panetoz. Deras kritik mot bolånbankerna var skarp. Vi luras till att binda berättade en efter en  http://bit.ly/18Wj9EH.

 

I dag inför min födelsedag får jag på mejlen en ny låt från popgruppen Glesbygd’n. Deras låt ”På bank” är skarp, humoristisk, filosofisk och tydlig. De radar upp kritik, tankar, upplevelser och besvikelser.

De kriserar på bankräntan. ”du får inte ens något tack”.

På bankDe upprörs av relationen till banken med ord som  ”Du ger till nån finansvalp”… Och läser vi så ser vi kritik på varje rad. Det gäller serivce, bolånemarginaler, räntenivåer, vinster…

 

Nu är det lätt att negligera kritiken och säga att de har fel, att de har missförstått bankvärlden eller saknar fakta. Men poängen är en annan: Här en helt vanlig grupp ungdomar från glesbygden, som berättar sin historia, sin bild och sina intryck. Det kan inte vara fel, utan bankvärlden behöver ta det på allvar. Och dessa unga är inte ensamma om dessa tankar, om bankvärlden bara törs lyssnar runt lite.

 

I synnerhet kommer bankvärlden tvingas till allvar, när unga och även barn snart, på bussar, på torg och gator börjar nynna; ”På bank…”. Jag blir inte förvånad om detta verkligen blir årets sommarplåga. Att det kan bli rejäl bankplåga, är bara förnamnet. Här är texten http://www.glesbygdn.se/musik/pa-bank/

 

Musiken är rytmisk, häftig och full av influesenser från Balkan och Mellanöstern. Riktigt häftig rent musikaliskt. Bara videon är sevärd: http://www.youtube.com/watch?v=qJosPD7uMbw Om nu bankvärlden törs titta?

 

Vad säger du ”på bank”/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord