Oäkta aktier inget att äga

Att ett bolag inte längre får handlas är en kraftig varningssignal. Nu hänger bilan redan ovanför det hårt kritiserade Northland Resources. Redan i morgon torsdag väntar jag mig att handeln stoppas i Toronto.

Att Torontobörsen tog upp frågan pekar på att bolaget kan vänta en skarp kritik. Bolaget som är bakbundet kan däremot inte ändra förutsättningarna. Det är omöjligt att idag räkna ut aktiens värde. Det finns ju ingen riktig ägare till bolaget. Därmed ska bolaget enligt reglerna inte heller vara noterat.

Scenariot är istället att Torontobörsen slänger ut aktien. Då kan den bli kvar i Oslo en tid. Men även norrmännen lär ställa tuffare krav.

Efter det kan aktien skickas till någon närmast okänd börs, i Sverige eller i utlandet. Du vet bolaget har knapert med pengar och att notera aktien kostar på.

Dessutom vet vi inte vad aktien kan vara värd. De nya ägarna bestämmer prislappen. Och en inte konstig gissning är att de pressar priset ned i skoskaften. Varför skulle de annars vara intresserade. Kort sagt ser jag inte annat än minus för dagens aktieägare. Hade jag aktien skulle jag sälja.

Kommer bolaget gå till spillo? Nej, malmen, jobben och bolaget kommer leva vidare på något sätt. Men de gamla aktierna lär inte bli vatten värda. De har gamla ledningen förstört värdet på. Om bolaget sedan finns kvar på börsen är högst osäkert.

Vilket råd ger du din Northland-vän?/Claes Hemberg

publicerad
13 februari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram