Gå direkt till textinnehållet

Oäkta aktier inget att äga

Att ett bolag inte längre får handlas är en kraftig varningssignal. Nu hänger bilan redan ovanför det hårt kritiserade Northland Resources. Redan i morgon torsdag väntar jag mig att handeln stoppas i Toronto.

Att Torontobörsen tog upp frågan pekar på att bolaget kan vänta en skarp kritik. Bolaget som är bakbundet kan däremot inte ändra förutsättningarna. Det är omöjligt att i dag räkna ut aktiens värde. Det finns ju ingen riktig ägare till bolaget. Därmed ska bolaget enligt reglerna inte heller vara noterat.

Scenariot är istället att Torontobörsen slänger ut aktien. Då kan den bli kvar i Oslo en tid. Men även norrmännen lär ställa tuffare krav.

Efter det kan aktien skickas till någon närmast okänd börs, i Sverige eller i utlandet. Du vet bolaget har knapert med pengar och att notera aktien kostar på.

Dessutom vet vi inte vad aktien kan vara värd. De nya ägarna bestämmer prislappen. Och en inte konstig gissning är att de pressar priset ned i skoskaften. Varför skulle de annars vara intresserade. Kort sagt ser jag inte annat än minus för dagens aktieägare. Hade jag aktien skulle jag sälja.

Kommer bolaget gå till spillo? Nej, malmen, jobben och bolaget kommer leva vidare på något sätt. Men de gamla aktierna lär inte bli vatten värda. De har gamla ledningen förstört värdet på. Om bolaget sedan finns kvar på börsen är högst osäkert.

Vilket råd ger du din Northland-vän?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord