Gå direkt till textinnehållet

Occupy om våra pengar

Occupyrörelsen vid Brunkebergstorg frågade mig om en föreläsning. Ämnet blev stora och små pengar. Fler borde träffa dem!

Sedan två veckor finns en tältby på Brunkebergsparken. Deras gemensamma röst kritiserar bankers spekulation som riskerar försätta stater i stora skulder. Eftersom det är en viktig debatt försökte jag bidra.

I mitt fria ord fokuserade jag på vad vi som konsumenter kan göra. För det börjar med vilka krav vi själva ställer på bankerna. Har vi strama tyglar, så kommer vi själva inte bara spara pengar på det, men också hela samhället. Utifrån hur enormt mycket pengar vi i dag har hos bankerna är vi sparare allt för slapphänta.

Hur ställer vi då stramare krav på våra banker? Ställ krav eller flytta: Sparränta på 2,5%, ger 1000-tals kronor varje år. Pruta bolån 1%, ger i snitt 20 000 kr per år. Undvik kontoavgifter, ger 4 000 kr. Undvik dyra fonder, ger 5 000 kr. Välj rätt skatt; ger flera tusenlappar… varje år.

Sedan kan vi också genom demokratisk diskussion påverka våra politiker och beslut:

* Eftersom de som kallar sig ”rådgivare” saknars spararnas tilllit; vill jag se kommunala rådgivare i sparkiosker på stan. De måste synas och vara aktiva för att rädda sparare undan usla och dyra råd. Fackliga organisationer och arbetsgivare behöver också komma med i matchen.

* Eftersom några få banker anses systemviktiga har de i mina ögon blivit för stora. Jag vill inte betala för stora statliga bankgarantier, som vi själva måste punga ut om någon storbank spekulerat bort pengarna. Och skilj på sparbanker och investmentbanker. En bank med våra sparpengar, förstår jag inte varför den tillåts spekulera.

*Bonusar är en het fråga. Staten borde avkräva sin egen husbank öppna kort. Redovisa grunderna för bankchefernas bonusar. Då kommer fler följa efter. Först då kan bonuskritiken få mer relevant innehåll, och då får vi bort bonusar som bygger på vinster, börskurser och spekulation. Det är för kortsiktigt. Bonusar som bygger på nöjda sparare, borde vara det enda relevanta.

Under tiden kan vi sparare gå i bräschen: ställa högre krav på vår egen bank. Bästa boränta, bästa sparränta, lägsta fondavgift, courtage mm. Vi måste få en mer kritiska skärpa till bankerna. Det är ju där vi har större delen av vår personliga ekonomi. Istället för att jobba över, kan vi var och en lägga 1 timme per år och kamma hem 10 000-lappar i den egna fickan. Skattefritt. Det skulle bli en förtjänst för varje privatpersoner, men också ett samhälle där bankerna har betydligt stramare tyglar.

Vad saknar du i Occupy-debatten?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord