Occupy på plats

Occupy-rörelsen har nu etablerat sig utanför två kända banker i Stockholm. De vill diskutera bankers ansvar, berättade de för mig på plats. Och jag nickar.

Tälten i Brunkebergsparken ser på avstånd ut som ett spontant läger. Men det är en liten by som slagit sig ned. Området är välordnat, städat, de serverar mat och bjuder på kaffe. Varje dag klockan 18.00 håller de möten, med inbjudna talare och debatt. De är väl medvetna om att de måste sköta sin närvaro på ett snyggt sätt. Annars blir de snart vräkta.

De som ockuperar parken är inte heller de arbetslösa agitatorer som många tror, förklarar talespersonen Alexander, som själv studerar ekonomi på universitetet och jobbar extra på Ikea.

”Vi som ockuperar är samhällsengagerade som har blivit upprörda över ansvarslösa bankchefer och hur de sätter hela samhället ur balans. Samtidigt tar de ut hutlösa bonusar. Och sedan förväntar de sig att vi ska som skattebetalar ska rädda dem, när de gör fel. Ett sådant system kan vi inte ha.”

Att det under dagen är ganska tomt i lägret menar Alexander beror på att de flesta är på jobbet. Men 20-talet personer sover över i lägret varje kväll.

Anledningen till att de valt just Brunkebergsparken är att riksbanken och två storbanker finns i närheten. De har också diskuterat att etablera sig i Kungsträdgården, men har hittills valt den lugnare Brunkebergsparken.

På en punkt ger jag dem helt rätt. Bankonusar som bygger på högflygande spekulation, är farligt för samhället? Det måste bankernas stora ägare vara intresserade av. Om inte annat borde politikerna slå klorna i spekulativa bankbonusar, eftersom staten och vill alla är garanten för de statliga garantierna… som håller dem under armarna

Vad säger du om bonusar, spekulation och ansvar hos bankerna?/claes hemberg

publicerad
26 oktober 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram