Gå direkt till textinnehållet

Occupy på plats

Occupy-rörelsen har nu etablerat sig utanför två kända banker i Stockholm. De vill diskutera bankers ansvar, berättade de för mig på plats. Och jag nickar.

Tälten i Brunkebergsparken ser på avstånd ut som ett spontant läger. Men det är en liten by som slagit sig ned. Området är välordnat, städat, de serverar mat och bjuder på kaffe. Varje dag klockan 18.00 håller de möten, med inbjudna talare och debatt. De är väl medvetna om att de måste sköta sin närvaro på ett snyggt sätt. Annars blir de snart vräkta.

De som ockuperar parken är inte heller de arbetslösa agitatorer som många tror, förklarar talespersonen Alexander, som själv studerar ekonomi på universitetet och jobbar extra på Ikea.

”Vi som ockuperar är samhällsengagerade som har blivit upprörda över ansvarslösa bankchefer och hur de sätter hela samhället ur balans. Samtidigt tar de ut hutlösa bonusar. Och sedan förväntar de sig att vi ska som skattebetalar ska rädda dem, när de gör fel. Ett sådant system kan vi inte ha.”

Att det under dagen är ganska tomt i lägret menar Alexander beror på att de flesta är på jobbet. Men 20-talet personer sover över i lägret varje kväll.

Anledningen till att de valt just Brunkebergsparken är att riksbanken och två storbanker finns i närheten. De har också diskuterat att etablera sig i Kungsträdgården, men har hittills valt den lugnare Brunkebergsparken.

På en punkt ger jag dem helt rätt. Bankonusar som bygger på högflygande spekulation, är farligt för samhället? Det måste bankernas stora ägare vara intresserade av. Om inte annat borde politikerna slå klorna i spekulativa bankbonusar, eftersom staten och vill alla är garanten för de statliga garantierna… som håller dem under armarna

Vad säger du om bonusar, spekulation och ansvar hos bankerna?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord