Gå direkt till textinnehållet

Ogaden- och oljefilmen missar sanningen

Den nya dokumentären ”Det är upp till dig” vill visa på händelserna i sydöstra Etiopien i närvaro av oljebolaget Lundin Petroleum. Men filmen missar hela frågan. Jag förstår vare sig konflikten, vidden av våldet eller eventuella kopplingar till oljebolaget. Filmen missar en viktig chans att reda ut frågan ordentligt.

Den etiopiska regionen Ogaden var för många helt okänd fram till för någon vecka sedan. I den nu aktuella filmen ”Det är upp till dig” samlar filmaren Maj Wechselmann bilder, klipp och citat från Etiopien, Sudan, Stockholm, Dafur, London, USA… men några riktiga fakta får vi aldrig. Filmen lyckas inte förklara och ge sambanden.

Frågan om händelserna i Etiopien är viktig. Men filmen lyckas inte diskutera detta på ett sakligt sätt. Efteråt är jag mer förvirrad än insatt. I publiken sitter flera och svär över händelserna på filmduken. Men vad som sker i filmen och varför är det sker, är det nog ingen som begriper. Fördrivs människor och sker folkmord, på grund av krig, svält, lokala konflikter eller har utländska oljebolag något som helst med saken att göra. Det är allvarilgt och tråkigt att ett så viktigt ämne hanteras så tafatt och ovarsamt. Det är närmast respektlöst mot alla de människor som flytt och ännu i dag lever mitt i konflikten.

Istället kan jag varmt rekommendera ”Öknens blomma”, om hur 13-åriga Waris Dirie flyr Somalia för ett liv i västvärlden. Den filmen tar människorna på stort allvar och uppmärksammar brister som vi medmänniskor verkligen behöver ta ställning till./claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord