Gå direkt till textinnehållet

Ojämn börstro

Ojämn världsekonomi gör börsläget mer svårläst. Optimisten läser börsen med amerikanska glasögon och pessimisten med kinesiska. Jag skelar. Läsarna Lena, Patrick och flera frågar…

 

Världens ekonomi tickar på i en märkbart ojämn takt. Samtidigt som USA får igång tillväxten så tycks Kina ha tydliga slag av överhettning. Mitt i allt detta är Europa och Sverige. Hur ska vi då spara våra pengar? Med tanke på nystartad tillväxt i USA eller överhetting i Kina eller något mitt emellan.

Det enkla svaret skulle vara att spara lokalt – utifrån var konjunkturen är just där just nu. Men ha inte skygglappar. Ett lokalt synsätt håller inte i längden, för konjunkturen kan springa ikapp snabbare än vi tror. Läs USA. Och högkonjunkturen kan även stå stilla och stampa. Läs Kina.

Pessimisten menar att heta Kina närmaste året kan få hela världen i lågkonjunktur. Optimisterna pekar på att det röda partiet skapar en lugnare inbromsning, sänker tillväxten från 10 till 8%, och då ser vi konjunkturen rulla på i Europa och USA ett bra tag till. Då kan vi ha 2-3 år av börsuppgång kvar. Det är bara att välja glasögon. Här två perspektiv.

 

Länsförsäkringar säger att det är dags för räntor. http://shorturl.se/?BP8P3 De har kina-glasögon. (Så ensidig syn förstår jag inte. Det kan mycket väl vara 2 år fel). 

Fidelity talar för råvaror. http://shorturl.se/?4skZZ De tål inflation och går åt när ekonomin går för högvarv. De varnar för långa räntor. (Det passar de mest aktiva spararna. Men för vanligt folk lär aktiefonder vara rätt spelstil närmaste tiden) 

Men dessa två läser inte bara börsens framtid utifrån hårda fakta. De har också olika läsare. Jag tror Länsförsäkringar väljer räntor för att de tror deras sparare inte tål minsta oro. De säljer en gigantisk krockkudde som dessvärre också täcker utsikten. Tvärt om med Fidelity. De har en enormt stark proffstro på sina sparare, pumpar däcken och håller farten.

Jag blandar: Det är bara två år sedan vi lyfte ur finanskrisens avgrund. Det gör mig i grunden optimist åtminstone 1,5-2 år till. Konjunkturen brukar ju hålla 5-8 år. Samtidigt kommer överraskningar som Mellanöstern och Japan. Det kan få världens utveckling att springa snabbare eller bli mer uttålig. Det senare tror jag. Att Kina skulle tvärnita förstår jag inte alls. De har inte råd med det. Ytterligare 200 miljoner kineser vill flytta in till stan. Då skulle vi få se en serie nya Kinarevolutioner där också. Kinas ledning är smartare än så, tror jag.

Det som på sikt grusar glasögonen kan istället vara brist på råvaror i Kina och Indien, hårda besparingar i västvärlden och hårt arbetande sedelpressar i USA och Storbritannien… Så nog har vi nog sura bitar i godispåsen längre fram. Vad tror du om konjunkturen? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord