Gå direkt till textinnehållet

Oljechans 1 på 3

(Östafrika 20-26 februari) Ngamia är Africa Oils första borrning i Kenya. Om två veckor når de djupt nog för att kunna hitta olja. Det är en chans på tre att där finns olja, säger Jim Philips, chefsgeolog Africa Oil.
Innan Afrikaspararna och jag beger oss till flygplatsen för att flyga småplan 100 minuter norrut, så träffas vi  på Africa Oils kontor och lär oss geologi och går igenom Africa Oils olika borrplaner. Sedan 60-talet har 50 borrningar genomförts i Kenya. Men ingen har funnit något av betydelse. De har funnit koldioxid, obetydliga fynd av gas, lite olja och sedan stängt ned.
”Kolodioxid är en bra signal. Men borrgängen före oss gav upp. Vi geologer lär oss lite nytt vid varje borrning. I dag har vi också långt bättre teknik. Och det finns många tecken på olja i Kenya, men att hitta den kräver mer kunskap än någon tidigare förutsett”.

Bolaget Africa Oil har nu fem år på nacken. Senaste åren har de letat efter områden och köpt enorma licenser 300 000 kvadratkilometer, i framför allt norra Kenya. (Ytan motsvarar 60% av Sveriges yta.) Sedan några veckor har de äntligen börjat borra.

”Nu har vi i första hålet nått 700 meter. Vi ska borra ytterligare 2 000 meter. Det kostar 50 000 dollar per dygn att bara hyra borrutrustningen. Slutsumman denna gång lär sluta på 30 miljoner dollar.”

Jim Philips har en bakgrund inom en rad oljebolag som nu verkar i Etopien, Somalia och Kenya. I 30 år har han arbetat med olja.

”Östafrika är underexploaterat. Aldrig har någon sökt olja här med de vårt stora allvar. Vi letar olja i fyra olika stråk. Från Jura- och Terraperioden. Hittar vi inget här just nu så är det bara att vänta några miljoner år” skämtar Jim Philips.

Det är samma stråk där de framgångsrikt funnit olja i grannlandet Uganda. Africa Oil arbetar här med en erkänd operatör Tullow, som varit framgångsrika i Uganda. I år återstår 6 borrningar för Africa Oil. Och de har tillräckligt med pengar på banken. Men ändå märks nerverna bland geologer och arbetar. De har höga förväntningar, men är också beredda på ett torrt hål.

Vad undrar du om oljeborrningarna?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord