Gå direkt till textinnehållet

Omval räddar PPM-pengar

Efter 12 år med PPM-fonder låter nu politikerna utreda resultatet. De talar om att minska antalet fonder. Men Pensionsmyndigheten säger rakryggat emot och vill behålla bredden. Men bägge missar behovet av obligatoriska omval. Det skulle både städa och sporra.

 

Våra pengar i PPM-fonderna har fått både mycket beröm och kritik. En kritik förvånar mig: Att utfallet skiljer sig väldigt mycket kan väl inte förvåna någon. Du kan ju här välja allt från räntefonder till högexplosiva riskfonder. Det var ju också själva idén; att välja själva. Då kan vi efteråt klaga som storebror och tala om att skillnaderna blev för stora. Det håller inte. Men det skulle vara enkelt att införa ett skydd, nedåt.

 

Några 100 000-tals sparare har senaste 12 åren fallit mellan PPM-stolarna. De har valt en gång och sedan inte brytt sig. Många finns i it-fonder och även bioteknik, vilka var populära när första PPM-valet ägde rum. Samma sak kommer ske framöver. Att folk glömmer värdefulla pengar i allt för smala fonder.

 

Här är det enkla svaret obligatoriska omval. Gör det vart femte år. Och den som inte väljer landar automatiskt med hela kapitalet i PPM-soffan. Så blir vi av med felval, ppm-säljare och andra avvarter i PPM. Samtidigt skulle omvalet väcka en bred pensions-diskussion som vi så väl behöver.

Ett omval skulle inte hellre hindra någon, utan bara skydda de ointresserade. Då kommer skillnaderna mellan bästa och sämsta bli mindre, men inte på bekostnad att antalet fonder stoppas, val stoppas eller friheten begränsas.

 

Sedan behöver vi bättre PPM-sajt, enklare val, ppm-app och mycket mer för att göra PPM-pengarna och därmed pensionen mer intressant. Här finns så mycket att ta tag i. Att bromsa antalet PPM-fonder skulle vara ett steg tillbaka, när PPM snarare behöver revolutioneras framåt, öppnas och bli mer intresseväckande! 

 

Hur vill du bättra PPM?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord