Gå direkt till textinnehållet

Oslobörsen ger hopp åt Northland-sparare

Börsen i Oslo arbetar med en granskning av Northland. Och det är en viktig signal till alla småägare. Och kan inspirera till stämningar. Det kan inte väcka liv i aktien, eller ge tillbaka alla hemska förluster, men ge en moralisk seger.

Oslobörsen medger nu till Tidningarnas Telegrambyrå i Luleaå att det pågår en granskning av det krisande gruvbolaget Northland Resources. Uppgifterna kan mycket väl stärka de 12 000 aktieägare som förlorat flera 100-tals miljoner i bolagets krasch på börsen senaste månaden.

Oslobörsens svar kan nu bli startskottet för att ge småägarna hopp om upprättelse. Att det pågår en granskning är både rimligt och önskvärt.

I dag finns 12 000 mycket upprörda och ofta förkrossade småägare. De kräver och är väl värda en upprättelse. För att få ekonomisk ersättning måste de själva agera och stämma ledningen. Börsen kan bara kräva böter för övertramp mot börsreglerna. Men Oslobörsen kan inte ordna några några småpengar som tillfaller aktieägarna, utan pengar som Oslobörsen kan kräva tillfaller helt och hållet börsen.

Och Oslo börsens granskning kan ta många månader, men vi måste vänta oss att börsens granskning inte drar ut på tiden mer än några vecka till. Granskningen borde ha hög prioritet eftersom så många är drabbade så hårt.

Oslobörsens dom över Northland kan förutom tvinga bolaget till avnotering också väcka sparare att själva agera. Därför är Oslobörsens uttalanden mycket viktiga för alla småägare i Northland. De behöver varje halmstrå av energi och stöd från omvärlden. Och Oslobörsens som ansvarar för den löpande granskningen av bolaget kan också ha ett ansvar i Northlandkraschen.

Har Oslobörsen varit tillräckligt tuff mot Northland, eller har Oslobörsen varit naiva. Det lär Oslobörsen aldrig själva komma fram till. Utan aktieägarna måste inse att de kan inte vänta särskilt mycket stöd från börsen. Att aktien återfår sitt fornstora värde börjar nu allt fler aktieägare inse. Men upprättelse är aldrig för sent.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord