Oslobörsen ger hopp åt Northland-sparare

Börsen i Oslo arbetar med en granskning av Northland. Och det är en viktig signal till alla småägare. Och kan inspirera till stämningar. Det kan inte väcka liv i aktien, eller ge tillbaka alla hemska förluster, men ge en moralisk seger.

Oslobörsen medger nu till Tidningarnas Telegrambyrå i Luleaå att det pågår en granskning av det krisande gruvbolaget Northland Resources. Uppgifterna kan mycket väl stärka de 12 000 aktieägare som förlorat flera 100-tals miljoner i bolagets krasch på börsen senaste månaden.

Oslobörsens svar kan nu bli startskottet för att ge småägarna hopp om upprättelse. Att det pågår en granskning är både rimligt och önskvärt.

Idag finns 12 000 mycket upprörda och ofta förkrossade småägare. De kräver och är väl värda en upprättelse. För att få ekonomisk ersättning måste de själva agera och stämma ledningen. Börsen kan bara kräva böter för övertramp mot börsreglerna. Men Oslobörsen kan inte ordna några några småpengar som tillfaller aktieägarna, utan pengar som Oslobörsen kan kräva tillfaller helt och hållet börsen.

Och Oslo börsens granskning kan ta många månader, men vi måste vänta oss att börsens granskning inte drar ut på tiden mer än några vecka till. Granskningen borde ha hög prioritet eftersom så många är drabbade så hårt.

Oslobörsens dom över Northland kan förutom tvinga bolaget till avnotering också väcka sparare att själva agera. Därför är Oslobörsens uttalanden mycket viktiga för alla småägare i Northland. De behöver varje halmstrå av energi och stöd från omvärlden. Och Oslobörsens som ansvarar för den löpande granskningen av bolaget kan också ha ett ansvar i Northlandkraschen.

Har Oslobörsen varit tillräckligt tuff mot Northland, eller har Oslobörsen varit naiva. Det lär Oslobörsen aldrig själva komma fram till. Utan aktieägarna måste inse att de kan inte vänta särskilt mycket stöd från börsen. Att aktien återfår sitt fornstora värde börjar nu allt fler aktieägare inse. Men upprättelse är aldrig för sent.

/claes hemberg

publicerad
19 februari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram