Oslobörsen ger hopp åt Northland-sparare

Börsen i Oslo arbetar med en granskning av Northland. Och det är en viktig signal till alla småägare. Och kan inspirera till stämningar. Det kan inte väcka liv i aktien, eller ge tillbaka alla hemska förluster, men ge en moralisk seger.

Oslobörsen medger nu till Tidningarnas Telegrambyrå i Luleaå att det pågår en granskning av det krisande gruvbolaget Northland Resources. Uppgifterna kan mycket väl stärka de 12 000 aktieägare som förlorat flera 100-tals miljoner i bolagets krasch på börsen senaste månaden.

Oslobörsens svar kan nu bli startskottet för att ge småägarna hopp om upprättelse. Att det pågår en granskning är både rimligt och önskvärt.

Idag finns 12 000 mycket upprörda och ofta förkrossade småägare. De kräver och är väl värda en upprättelse. För att få ekonomisk ersättning måste de själva agera och stämma ledningen. Börsen kan bara kräva böter för övertramp mot börsreglerna. Men Oslobörsen kan inte ordna några några småpengar som tillfaller aktieägarna, utan pengar som Oslobörsen kan kräva tillfaller helt och hållet börsen.

Och Oslo börsens granskning kan ta många månader, men vi måste vänta oss att börsens granskning inte drar ut på tiden mer än några vecka till. Granskningen borde ha hög prioritet eftersom så många är drabbade så hårt.

Oslobörsens dom över Northland kan förutom tvinga bolaget till avnotering också väcka sparare att själva agera. Därför är Oslobörsens uttalanden mycket viktiga för alla småägare i Northland. De behöver varje halmstrå av energi och stöd från omvärlden. Och Oslobörsens som ansvarar för den löpande granskningen av bolaget kan också ha ett ansvar i Northlandkraschen.

Har Oslobörsen varit tillräckligt tuff mot Northland, eller har Oslobörsen varit naiva. Det lär Oslobörsen aldrig själva komma fram till. Utan aktieägarna måste inse att de kan inte vänta särskilt mycket stöd från börsen. Att aktien återfår sitt fornstora värde börjar nu allt fler aktieägare inse. Men upprättelse är aldrig för sent.

/claes hemberg

publicerad
19 februari 2013
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram