Gå direkt till textinnehållet

Östros till storkapitalet

Thomas Östros blir ny vd på Bankföreningen. Samma dag som (s) nya jobb-budget står för dörren. Onekligen får vi bilden av att (s) går mot mitten. Eller är ett stort språng vi ser?

Socialdemokraternas tidigare ekonomiske talesperson Thomas Östros, blir nu vd för bankföreningen. När jag hör det blir jag mest av allt överraskad. Dels för att Östros varit en inbiten kritiker av hela bankbygget. Men också att bankvärlden som är van att gå i en takt, nu släpper in en katt bland hermelinerna. Frågan är vem som är modigast; Thomas eller bankerna?

 

Men kanske är det just den politiske och debattglade nerv som föreningen söker och behöver, nu när det hettar till i bankvärlden, allt mer för varje vecka tycks det. Är det inte avgifter, så är det råd, eller garantier, eller räntor… så nog finns det debatter att ta tag i.

 

Då och då möter jag bankföreningen i olika debatter. Dess företrädare har minsann inget lätt jobb att representera banksverige. Föreningen kan bara svara i runda termer. Naturligtvis så är det fyra banker som utgör fundamentet i föreningens verksamhet. Men även dessa är väldigt olika. Att med en röst svara för flera banker låter som ett omöjligt reptrick. Men så är ju Östros politiker.

 

Och med bakgrund inom (s) så har han representerat mer splittrade intressen än i en förening, vill jag tro. Ja, det kanske är just det. Att med en röst ena en ojämn grupp och sedan tala för många. Och han har nog bettet för att även få stora banker att ställa sig i ledet. En ny magister kanske?

 

Att han sedan bytt sida från arbetarna till storkapitalet, fortsätter att förbrylla mig.

 

Om han inte planerar en kupp från insidan?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord