Gå direkt till textinnehållet

Överförmyndare ska utbildas

Överförmyndare i Sverige ska nästa år få den första breda utbildningen i sparande, pensioner och försäkringar. Bakom utbildningen står Finansinspektionens folkbildning Gilla din ekonomin.

Gode män tar varje år hand om över 100 00 svenskars ekonomi. Förhoppningsvis tas nu första steget mot ett körkort för rollen. Redan i mars utbildas de på myndigheterna överförmyndarna, som har ansvar att leda och följa upp arbetet.

Inom varje kommun i Sverige finns minst en överförmyndare. I större städer som Stockholm är de ett 30-tal.

I mars ska nu hela 60 överförmyndare utbildas i en tvådagarsutbildning där de får lära sig allt från allokering, fonder och räntor till försäkringar, pension och skulder. Bakom utbildningen står Finansinspektionen som bjuder en rad olika föreläsare.

Syftet är att överförmyndarna i sin tur ska bli bättre på att leda, instruera och följa upp det arbete som gode män i praktiken genomför. Utbildningarna äger rum i mars och blir den första i sitt slag. De ska utbildas i avgifter, skatter, konton, fonder, aktier, pensioner mm

Har du någon erfarenhet av gode män?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord