Gå direkt till textinnehållet

På te med ministern

Pengar är känsligt och viktigt. Men äntligen börjar det lossna. Fler och fler frågar efter bättre jordmån för sina sparpengar. Nu på morgonen är jag på Kronofogden och föreläser. I eftermiddag kommer 30 studenter från Bengtsfors. Är det folkbildning. På torsdag dricker jag te med ministern… för att tala om saken.

Inte bara privatpersoner med aktier på kontot är nyfikna på sina pengar. Senaste året har något hänt. Flera myndigheter, fack och företag har hört av sig, till mig. De känner på sig att det är någonting som de kan lära sig och de sina. Det har gällt myndigheter som Finaninspektionen, kommuner och landsting. Men även företag som Ework, ATG och några banker. Och fackliga organisationer. Senast häromveckan revisorernas intresseorganisation. Alla vill de lära sig mer om sina sparpengar.

Av någon anledning har de släppt. Det är som att en folkrörelse bubblar upp i folkleden. Den är inte styrd från ett särskilt håll, utan insikten om värdet av våra sparpengar syns både här och där. Är det bostadpriserna, skattedebatten eller oljepriset som väcker? Jag har bett dagens skolklasser från Bengtsfors att sms:a mig sina frågor i förväg. Ännu har det inte kommit några…

Men hur ska alla svenskar få svar på sina pengaspörsmål?, tänker jag. Det ska jag fråga finansmarknadsministern på torsdag. Då dricker vi te. Jag har en idé om folkbildning jag vill testa på honom. Och intill sitter tusentals i publiken och hänger med. För vi träffas på Globen. Klockan 16.00 drar vi igång. Förutom Peter Norman kommer en rad vassa gäster med många olika specialistkunskaper. Vi talar Kina, råvaror, skatter, bopriser, börsen….Och dörren står öppen för alla… hela allmänheten. Och intill pågår Sveriges största sparmässa. Ja, globen är sprickfärdig.

Här hela programmet.  https://www.avanza.se/aza/events/avanzaforum/2011/16595990/program.html

Bjud med alla vänner. Det är gratis! Claes Hemberg