Gå direkt till textinnehållet

Påskgodis bra barnekonomi

(BARN 8.) Påskgodiset är en utmärkt start för att lära 5-åringar om pengar. Jag kallar det godisekonomi. Det är första steget till en egen hushållsekonomi. Hellre hål i tanden än hål i plånboken. De första är enklare att reparera.

Många barn saknar känsla för pengar. För föräldrar ger inte barnen chansen. Så nu är det dags: 5-årsåldern är en bra ålder och Påsken är en bra starttid. För godis är en valuta barn uppskattar och begriper. Det kan bli deras första steg mot en egen bild av sin egen ekonomi.

Idén är enkel: Vi måste ge våra barn något konkret att handla med – att fundera över och välja mellan. Och vad tycker en 5-åring är mer konkret än godis. Och låt dem göra sina första misstag och bra affärer i godisaffären. Ju tidigare desto bättre. För de behöver träna. Pengar kräver träning. Och ett bra tillfälle att lära sig om pengar den nu stundande godisekonomin kring Påsken.

Godis är enklare och rakare än Monopol mfl. Godis fungerar eftersom suget finns där och det finns i praktiken alltid brist på godis. Ja, detta är ju definitionen av ekonomi – brist (och därmed efterfrågan). Nu finns det visst barn med annan smak. Då kan vi pröva med bakverk, film, suddigummin eller något. Huvudsaken är att det är brist på dessa och att barnen har stort begär av dem. Så här gjorde jag:

Steg 1)  Låt barnet få exakt lika många val som de kan överblicka. Barnets ålder är i början en bra ledstjärna. Kan 5-åringen förstå och räkna till fem så är fem godisval en bra start. Annars blir valen plötsligt oöverstigliga. Vi vill ju inte ge dem en grekisk budgetskänsla.

Lägg märke till att jag talar ännu inte om pengar, utan val. Här får femåringen fem godisval. Antalet valen är begränsade. De tar slut, efter fem val. Det är själva lärdomen. Du kan inte välja om när du svalt godiset. Då dröjer det en vecka innan nästa godischans.

Steg 2)  Avancerad ekonomi här är val av godisbutik. I en butik finns ett särskilt utbud. Den diskussionen ger ju en helt ny dimension åt godisköpet. Och väl på plats har samma 5-åring fem godisval.

Nu börjar emellertid föräldrarns tålamod tryta. Ge barnet en påse blandat, så är det klart, morrar någon vuxen. Det är rena EU-bidraget i sammanhanget. Totalt förgörande för självkänsla, intresse och budgetkänsla.

Steg 3) Nu ett annat hot:  Se upp för godisgummor som skänker barnen några bitar extra i godisbutiken. Det är godisinflation av det grövsla slaget. Det är rena ruinen, för att barn ska lära sig 5-godisekonomi.

Steg 4) Nu först introducerar vi pengar. Fem pengar. Barnen får nu välja först godisbutik och sedan godisar. Fram till nu har valen bara suttit i huvudet. Nu kommer också ett ansvar i handen – hålla i pengarna till butiken.

Steg 5) Blir att kanske spara 1 krona till nästa vecka. Om barnet inte har sug efter 5 bitar, så kan hon alltid spara en bit till nästa vecka. Vill vi vuxna peppa detta tänk extra, så kan vi lova en ränta på 1 krona under denna vecka. Och märk, nu börjar vi verkligen syfta på avkastning.

 

Nu kan ni som inte är sparnördar tycka att jag överdriver, överskattar och överilar. Men det är dessa små detaljer som skapar en egen ekonomi. Om inte vi vuxna lägger ned tiden, kommer barnen inte heller hinna lära. Barnen som har finanschefen i ryggen inför varje köp – lär sig inte ett öre.

Och vi måste hålla det på det lilla barnets nivå. Det tar tid, från oss vuxna. Men vi ger barnet så enormt mycket av tankar, val och erfarenheter. Och misstag. Låt dem göra misstag så tidigt som möjligt. Så slipper de värsta tabbarna i 20-årsåldern, då misstag brukar bli hemskt dyra.

Lämpliga misstag i Påsk:
– köpa fel godisbit – går inte att byta efter provsmakning
– gå till fel godisbutik – går att ändra på

Godisråd i Påsk:
– köp olika godisbitar – sprid risken
– välj mellan dyrt gott och billigt inte lika gott godis
 

Och visst kan barnet med egen godispåse även smaka på familjens gemensamma godis. Men den egna första påsen är värd så mycket mer av erfarenheter. Här startar många barn sin första egna ekonomi, i en blygsam, söt, välsmakande och begriplig godisekonomi. Så kan resan starta i Påsk.

Sedan har vi andra knep och tankar vid 8-, 10-, 12 och 16- årsålern…

Vilka steg har du till barnets egen ekonomi?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord