Pengar farliga, fina eller fula
Teater Brunnsgatan 8 sätter nu upp pjäsen Svinrik. Före premiären den 6 februari träffas regissören och jag ska träffas på scenen för att prata pengar.
Teaterchefen Martina Montelius har snart premiär på sin pjäs om pengar. Pjäsen ”Svinrik” ska återge vardagen för de rikaste rika. Huvudkaraktärerna i familjen Berfont (väldigt lik den bioaktuelle svindlaren Belfort i Wolf on WallStreet). På teatern har han god kontroll över kapitalet men inte känslorna.
Martina menar att ”pengar är otäcka saker”. Till och med familjens hund är ledsen.
Jag håller nu inte riktigt med om bilden av rika. Pengar är inte värre än äpplen, bilar, cyklar eller alkohol. Det är vad vi människor gör med sakerna som kan vara mer eller mindre otäckt, gott eller tråkigt. Jag tror inte på animism – att vissa saker är goda och andra onda. Vare sig sedlar, mynt eller barn. Istället är de ansvariga som ska bära hundhuvudet.
Martina beskriver i pjäsen familjen Berfont som rik och olycklig. Men jag tror inte rika är mer olyckliga än andra. De med iphone kan ibland vara olyckliga. Även de med röda bilar eller villa i Norrköping. Å andra sidan har pengar en kraft som vi kan använda enklare, snabbare och mer kraftfullt. Och enkelheten är själva idén.
Å precis som vi kan använda en hammare rätt (slå på spikar) och fel (slå på tummar), så kan även pengaverktyget missbrukas.
Om vi bara tänkt efter lite före. Ja, ekonomi är kanske mest av allt just det: tänk lite efter före. Att göra av med pengar är lätt. Att vara nöjd även 1 eller 5 år senare kräver lite eftertanke. Det är pengar och ekonomi för mig.
Vilka är myterna om pengar som vi borde slå hål på?/claes hemberg