Pengar farliga, fina eller fula

Teater Brunnsgatan 8 sätter nu upp pjäsen Svinrik. Före premiären den 6 februari träffas regissören och jag ska träffas på scenen för att prata pengar.

Teaterchefen Martina Montelius har snart premiär på sin pjäs om pengar. Pjäsen ”Svinrik” ska återge vardagen för de rikaste rika. Huvudkaraktärerna i familjen Berfont (väldigt lik den bioaktuelle svindlaren Belfort i Wolf on WallStreet). På teatern har han god kontroll över kapitalet men inte känslorna.

Martina menar att ”pengar är otäcka saker”. Till och med familjens hund är ledsen.svinrik

Jag håller nu inte riktigt med om bilden av rika. Pengar är inte värre än äpplen, bilar, cyklar eller alkohol. Det är vad vi människor gör med sakerna som kan vara mer eller mindre otäckt, gott eller tråkigt. Jag tror inte på animism – att vissa saker är goda och andra onda. Vare sig sedlar, mynt eller barn. Istället är de ansvariga som ska bära hundhuvudet.

Martina beskriver i pjäsen familjen Berfont som rik och olycklig. Men jag tror inte rika är mer olyckliga än andra. De med iphone kan ibland vara olyckliga. Även de med röda bilar eller villa i Norrköping. Å andra sidan har pengar en kraft som vi kan använda enklare, snabbare och mer kraftfullt. Och enkelheten är själva idén.

Å precis som vi kan använda en hammare rätt (slå på spikar) och fel (slå på tummar), så kan även pengaverktyget missbrukas.

Om vi bara tänkt efter lite före. Ja, ekonomi är kanske mest av allt just det: tänk lite efter före. Att göra av med pengar är lätt. Att vara nöjd även 1 eller 5 år senare kräver lite eftertanke. Det är pengar och ekonomi för mig.

Vilka är myterna om pengar som vi borde slå hål på?/claes hemberg

publicerad
16 januari 2014
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram