Gå direkt till textinnehållet

”Pension valfråga 2014”

Pension kan bli min första fråga att ta med till valet 2014. Det sa dagens nytillträdde s-ledare Håkan Juholt. Äntligen, tänker jag, är s på bollen igen. Och han även bjöd in fackliga organisationer till ett samarbete.

Håkan Juholt sa i sitt första tal som partiledare att förslaget om högre pensionsålder är en felaktig väg framåt. Första utmaningen är att få fler att orka arbeta hela vägen fram till dagens pensionsålder 65 år, sa Juholt. Han påpekade också att många kan vänta sig mindre än halva slutlönen som pensionär. Detta gör pensionsfrågan akut, menade Juholt. 

Under kongresstalet bjöd han därför in de fackliga organisationerna inom såväl Saco, som TCO och LO att delta i en genomarbetad pensionreform, som kan presenteras inom några år.

Han bjöd även in regeringen att delta i detta arbete. Ställer inte regeringen upp i en nydaning av svenskarnas pensioner, så meddelade Juholt, att pensioner kommer att bli den första valfrågan som Juholt tar med till valet 2014.

 

Utmärkt tänker jag. Att s upptäcker pensionsfrågan är nödvändigt. S satte i gång pensionsfrågan på 50-talet. Men senaste årtiondena har andra krafter tagit över. Nu tycks s kanske vara på frågan igen. Redan rullar den nye ministern Peter Norman ut en rad reformer i form av flytträtt, nytt sparkonto, ppm förnyas mm. Att Juholt nu upptäckt pensionsfrågans dynamit är framgång. Plötsligt har vi en regering och opposition med ögat på bollen – pensionsbollen. Vad tycker du är viktigast i pensionsfrågan? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord