Pensionärer får betala

Rädda Grekland, säkra bankerna och bygga brandvägg kostar gigantiska pengar. Men politikerna säger inte vem som ska betala. För notan lär landa hos pensionärer och medelklassen. Och att ockupera banker lär inte hjälpa. Spararna måste själva rädda sina sparpengar.

Aktiva sparare söker just nu köplägen i takt med EU-toppar gör olika uttalanden. Dessa sparare har ofta också marginaler för att klara fattiga statsekonomier. Men politikernas tre nycklord: Grekland, storbanker och brandvägg, bär ett annat budskap. EU:s tryckpressar måste snart börja rulla, pensioner sänkas och pensionsåldern höjas. Så smyger EU-skulderna in i våra plånböcker, genom att priserna omkring antar en försiktig galopp.

De med minst pengar får sota mest. Särskilt utsatta är pensionärer och medelklassen. Pensionerna blir urvattnade, när de inte stiger med övriga priser. Dessutom kommer pensionärernas stora sparande i räntor dräneras klart mest. Medelklassen får betala genom att lönerna står stilla när priserna tar fart. Och så höjs pensionsåldern.

Att ockupera banker och börser lär inte hjälpa. De reagerar inte på retorik. Politiker kommer att pressa bankerna från sitt håll och kräva långt större kassor. Annars lär de bli förstatligade, i allmänhetens intresse, som politikerna säger.
 

Spararnas problem förvärras av att de sparpengar som nu drabbas, är våra mest passiva pengar. Räntepengar är oftast helt bortglömda bland svenska folket. Det rör sig om 1 av 3 sparkronor eller 1 500 000 000 000 kronor. Vi bara har dem. Vi är dåliga på att begära bättre ränta. Och vi använder sällan dessa pengar, vilket gör att prisökningarna kommer att glufsa i sig värdet av alla räntepengar.

Pensionärerna får betala mest. De kan svårligen skydda sig mot politikernas stilla skamgrepp. Pensionärer har svårt att arbeta vidare. Och pengarna de ska snart använda vill de ha på sparkonto. De är en ovana att ställa krav på högre ränta på sparkontot. Och många fler borde inse att pensionen på 20-30 år en lång tid och kräver sparformer med bättre tillväxt. (Läs länken till Spara 55+)

Medelklassen kan skydda lite sig genom att spara mindre på sparkontot, pruta på bolånet, spara med lägre skatt och kräva mer avkastning. Sedan får vi acceptera lägre pensioner och högre pensionsålder… Mest utsatta är de med låg inkomst, som bara har lönen som tillgång.

Och får vi dåligt gehör kan vi bara tänka som finansmarknadsministern Peter Norman uttryckte saken i veckan: Byt bank!

Hur agerar du i Euro-frossan? /Claes Hemberg

publicerad
24 oktober 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram