Pensioner i rävsax

Varannan sparkrona svenska folket har känner nu av iskalla vindar. Det gäller traditionella försäkringar, som lätt kan tvingas sälja ut på en börsbotten. Så bakvänt är deras regler konstruerade. Därför är jag mycket tveksam till traditionella försäkringar.

Traditionella pensionsförsäkringar låter stabilt och bra. Där har vi enorma 1 600 mdr. Men de försääkringsbolagen kan tvingas sälja efter kraftiga börsfall. För de måste i varje givet ögonblick kunna garanter en viss utbetalning. Och nu pressas försäkringsbolagen dessutom av låga långräntor. Det gör att sparformen som ofta vänder sig till vanligt folk, nu är extra svag. Och den blir svagare när och om de tvingas sälja aktier. Men vad vanliga sparare ser är en ”stabil sparform”. Men det blir inte mycket till pension.

Vi har sett märkliga kast på börsen senaste veckorna. Det kan vi bland annat tolka som att stora aktörer vräkt ut aktier. Jag känner igen bilden från september 2002. Börsen hade fallit skarpt och Ericsson skulle göra sin krisemission. Mitt i villervallan började pensionsbolag sälja stora mängder aktier. Det blev en signal om börsbotten den gången.

För aktieköpare är en sådan signal även nu vara en cynisk väckarklocka som säger KÖP. För sparare i traditionella försäkringar är det mer än hemsk rävsax – att tvingas sälja på botten. Ja, de traditionella försäkringarna måste ha en viss stabilitet. Reglerna för att få kalla sig traditionell försäkring stipulerar det. Men reglerna binder verkligen ris kring spararnas rygg:

–          För att inte variera för mycket i värde har de ofta mycket räntor. Det känns bra på kort sikt. Det är lätt för bolagen att sälja. Men vi ska ju spara i 40 år och då äter prisökningarna upp det mesta.

–          När räntorna pressas, pressas även dessa försäkringar, och måste sälja aktier ofta när aktier är som billigast.

Senaste dagarna framgår dessutom att Finansinspektionen har har hört av sig till de traditionella försäkringsbolagen. De vill ha in rapporter om stabiliteten. För oss som gillar aktier och aktiefonder kan detta vara en signal om en bottenkänning. För du som funderat på traditionell försäkring så borde det vara signal om istället att välja en vanlig pensionsförsäkring: där kan du själv välja 100% aktiefonder fram till du är åtminstone 65. Har du redan en traditionell försäkring behöver du inte tömma den. Men granska den. Och se om den håller måttet Så tänker jag.

Hur sparar du din pension? /claes hemberg

publicerad
24 augusti 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram