Pensionsåldern snart 70

(55+) USA lär snart höja pensionsåldern till 67, England till 68. Vilka blir först över 70? Rimligtvis Japan. Men oavsett vart – den politiker som törs ta steget är värd en medalj. Men det är bråttom.

Ni som är kring 64 år får nu skrämselhicka. Hur kan han säga att det är bra med högre pensionsålder. Jo, för jag lägger inga känslor i det. Jag bara räknar. När pensionen introducerades 1913 så sattes den till 65 år. Sedan dess har en del förändrats.

 Medelivslängden

Vi har inte bara fått Rock and Roll (1954), rymdfärd (1961) och Iphone (2009). Vi har också blivit mycket friskare och äldre. Hör och häpna. Detta måste påverka också våra pensioner. Samma pengar under längre tid, torde ge mindre i vardagsfickan efter fyllda 65. Eller så får vi jobba längre. Den där pensionsåldern 65 sattes utifrån att snittfarbrorn då dog vid 55.

Justerar vi efter samma mall skulle dagens pensionsålder vara 92. Utefter att dagens medellivslängd idag är 82. Lika fort fortsätter inte livslängden att stiga, väntas det (till höger). Utan vid når 86 år först om 50 år.

 

Varför ska då i all världen den politiker som tar steget över 70 år få medalj? tänker ni. Jo, för vägen framåt är oundviklig. Vi måste höja. Och 70 år är första steget. Ju längre tid vi väntar desto mer måste dagens barn och unga betala. Den minister som tar ansvar, inför det nu. Och få min sparmedalj! Bara ta steget till 70 skulle ge en hel del. Åtminstone 20-30 procent högre pensioner.

I Tyskland har de introducerat en stegvis höjning. Varje år hörs pensionen med en månad närmaste årtiondet. Det är ett sätt. För inte måste vi höja 5 år över en natt. Men höjer vi nu en månad per år, så tar det ändå 60 år att höja till 70 års pensionsålder. År 2070? Det är bråttom. Vi måste gå fortare fram. OM nu någon minister aspirer på medalj!

 

Vill du ha ”Spara klokare  55+” eller min startbok ”Spara mindre…”: http://shorturl.se/?fJjjG Glad Påsk!/Claes Hemberg

publicerad
21 april 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram