Gå direkt till textinnehållet

Pensionsåldern snart 70

(55+) USA lär snart höja pensionsåldern till 67, England till 68. Vilka blir först över 70? Rimligtvis Japan. Men oavsett vart – den politiker som törs ta steget är värd en medalj. Men det är bråttom.

Ni som är kring 64 år får nu skrämselhicka. Hur kan han säga att det är bra med högre pensionsålder. Jo, för jag lägger inga känslor i det. Jag bara räknar. När pensionen introducerades 1913 så sattes den till 65 år. Sedan dess har en del förändrats.

Medelivslängden

Vi har inte bara fått Rock and Roll (1954), rymdfärd (1961) och Iphone (2009). Vi har också blivit mycket friskare och äldre. Hör och häpna. Detta måste påverka också våra pensioner. Samma pengar under längre tid, torde ge mindre i vardagsfickan efter fyllda 65. Eller så får vi jobba längre. Den där pensionsåldern 65 sattes utifrån att snittfarbrorn då dog vid 55.

Justerar vi efter samma mall skulle dagens pensionsålder vara 92. Utefter att dagens medellivslängd i dag är 82. Lika fort fortsätter inte livslängden att stiga, väntas det (till höger). Utan vid når 86 år först om 50 år.

 

Varför ska då i all världen den politiker som tar steget över 70 år få medalj? tänker ni. Jo, för vägen framåt är oundviklig. Vi måste höja. Och 70 år är första steget. Ju längre tid vi väntar desto mer måste dagens barn och unga betala. Den minister som tar ansvar, inför det nu. Och få min sparmedalj! Bara ta steget till 70 skulle ge en hel del. Åtminstone 20-30 procent högre pensioner.

I Tyskland har de introducerat en stegvis höjning. Varje år hörs pensionen med en månad närmaste årtiondet. Det är ett sätt. För inte måste vi höja 5 år över en natt. Men höjer vi nu en månad per år, så tar det ändå 60 år att höja till 70 års pensionsålder. År 2070? Det är bråttom. Vi måste gå fortare fram. OM nu någon minister aspirer på medalj!

 

Vill du ha ”Spara klokare  55+” eller min startbok ”Spara mindre…”: http://shorturl.se/?fJjjG Glad Påsk!/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord