Gå direkt till textinnehållet

Pensionsfånge med minuspension

Spararen Alexis får minuspension, säger beskedet. Och han får inte byta. Han är en pensionsfånge till han går i pension. ”Reglerna måste ändras. Nu skyddar de pensionsbolagen och inte spararna”, säger Alexis.

 

Att spara är viktigt säger staten. Men när vi upptäcker avgifterna som pensionsbolagen tar ut blir vi lätt upprörda. Det rör sig ofta om flera 100 000-tals kronor som sipprar ifrån kontot. Och när vi upptäcker att våra pengar är låsta i årtionden blir vi förstås rasande. Här Alexis pensionsbesked.

 

Pensionfånge alexis

Alexis har sparat i flera år. Men avgifterna som ser blygsamma ut med sina %-tal, har i själva verket ätit upp varje krona han sparat på kontot.

 

Antagligen är det årsavgifter som fått kontot att börja backa. Kåpans löfte ”våra låga avgifter ger dig högre pension” blir här närmast ett hån.

 

”Jag besökte minpenision.se. Det är därifrån skärmdumpen kommer. Ska Kåpan ha rätt att sätta sina avgifter som de vill, måste också jag ha rätt att flytta. Här måste staten ingripa.”

Annars menar Alexis att staten måste stoppa, inte bara honom, utan även stoppa pensionsbolagens fria prissättning. Friheten får inte bara vara till bolagens fördel.

”Standardiserade avgifter hos pensionsbolagen är det enda rätta om jag inte får rätt att flytta. Det handlar om konsumentskydd. Rimlig avgift kan bara jag själv avgöra. I övriga världen i livet får jag välja. Men inte är. Jag förstår inte varför”.

 

För två år sedan skrev Alexis brev till Kåpan för att flytta pengarna till en billigare pensionslösning. Men han har ännu inte fått svar.

”Mitt brev hamnade väl i deras soptunna. Men jag nysparar inte där, det har jag dubbelkollat”.

Nu sparar Alexis på en ny adress. Där är det flyttbart, många fonder att välja mellan och med inga fasta avgifter är han noggrann att påpeka.

 

”Jag sparar på konton utan avgifter. Jag har både fonder och aktier, ungefär hälften hälften. Jag har mest tillväxtfonder och några blandade aktier, stabila med bra utdelning.”

När han väljer fonder letar han efter de som givit bäst avkastning. Just nu har han bland annat East Capital Turkiet och Eastcapital fondpaket. Deras avgifter har han koll på, för de har han valt själv. Men vad som stör honom är Kåpan som tror sig kunna ta ut vilka avgifter som helst. Han kan ju ändå inte flytta. Först när det blir flytträtt, kommer Kåpan, upptäcka om de har rätt avgifter. För det kan bara konsumenten avgöra. Om nu inte staten ska bestämma bolagens avgifter.

Vad tycker du? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord