Gå direkt till textinnehållet

”Politiker måste jobba till 65”

Politiker ska inte få gå i pension vid 50, utan jobba minst en bit efter 65-årsdagen. Det tycker svenska folket. Bara 1 av 10 svenskar vill låta politikerna gå i pension före 65 års ålder. Vem ska bestämma över politikernas pensioner, när de själva inte förstår bättre?

En av vår tids stora frågor är pensioner. Hur pengarna ska räcka är en gåta. Då väljer vår folkvalda att hoppa diskussionen och istället gå i pension. Redan vid 50 års ålder. Det är förstås både ansvarslöst och vettlöst.

I dag går snittsvensken i pension vid 64 års ålder. Det är 14 år senare eller över 50% längre arbetstid än politikerna som lämnar in redan vid 50 år. Detta tycker snittsvensken är direkt fel. De vill att politikerna ska gå i pension först vid 65,4 år , visar färska Sifosiffror.

Varannan svensk tycker att politiker ska ha samma pensionsålder som svenskarna i övrigt vid 65 års ålder. Hela 1 av 4 svenskar tycker att politikerna ska jobba vidare efter 65. Att gå i förtid accepterar däremot mycket få.

Svenska folket har därmed en mycket tydlig uppfattning om en rimlig pensionsålder för svenska politiker. Det märks i att mycket få eller endast 12 procent av de intervjuade är osäkra på frågan och svarar vej ej.

Tuffast krav har de äldsta väljarna. Bland dem seniorerna förordar 1 av 3 en pensionsålder för politiker över 65 års ålder. Även höginkomsttagare förväntar sig denna högre pensionsålder för politiker.

Det doftar unket om politikernas självvalda pensionsålder. Det är som att ansvarslösa tonåringar ska sätta sin egen veckopeng. Och i detta fall verkar inte politikerna inte det minsta lyssna på sina föräldrar (väljarna). De hade inte behövt att gå via ett undersökningsföretag. Det hade nog bara kunnat lyssna på vilken buss som helst.

Och dessa politiker ska vara med och debattera pensioner de närmaste 10-20-30 åren när frågan kommer att brinna till ordentligt. Och vi får över miljonen fattigpensionärer. Då har dessa 53-åriga politiker redan gått i pension, flera gånger om.

Hur kan vi väcka politikerna?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord