Gå direkt till textinnehållet

Politisk manipulation i Northland

En landstingspolitiker i Norrland uppmanar nu allmänheten att köpa aktier i kraschade gruvbolaget Northland Resources ”för att stödja bolaget”, som han själv uttrycker det. Han har själv köpt av patriotiska skäl säger han. Att använda sin offentliga roll för att manipulera aktiekurser är däremot fulltständigt förkastligt. Förutom att det kan vara ett privatekonomiskt råd som snart kostar miljoner.

Landstingsrådet Jens Sundström i Luleå anklagar nu marknaden för att ha sänkt förtroendet för bolaget Northland. Att bolagets ledning varit naiv och okunniga nämner han däremot inte. Nu hoppas politikern att privatpersoner kan stödja bolaget genom att köp aktier och så signalera förtroende för bolaget.

Men här går politikern fel. Värderingen i dag bygger inte på malmen i marken, utan helt på lednings djupa oförmåga. Bolaget och dess ledning har i dag ett förtroende på 0,00 – helt på ledningens egen förskyllan. De har grovt misskött bolaget, givit osaklig börsinformation och vilselett sina ägare. Att satsa pengar på en så usel ledning är inget gott råd. Oavsett hur mycket malm vi hoppas finns i marken eller jobb det kan ge på sikt.

Att locka inte ont anande privatpersoner att köpa aktier i ett bolag som helst saknar vettig värdering är mest av allt att luras. Malmen har ett pris, men hur stor andel de gamla ägarna får av malmen är i dag ett lotteri. De nya ägarna har alla trumf på hand. Varje dag som affären uteblir sjunker gamla ägarnas lott i värde. Gamla aktier kan mycket väl vara värda 10 öre. Det vet bara de som sköter förhandlingen kring ny finansiering. Att locka sparare att gå in som nakna aktieägare i en norrländska vinteraffär är oansvarigt och manipulativt.

Att då gå in som lokalpolitiker i landstingsfrågor och veva i gång en köpkampanj är djupt oansvarigt. Helt i linje med kvaliteten på ledningen i Northand. Finansieringen går säkert att ordna. Men att satsa små plånbokspengar på det är det inte värt. Spelet om bolagets framtid sker på en helt annan nivå.

/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord