Gå direkt till textinnehållet

PPM aktuellt och akut

Dagens tioåring PPM är både lyckad och ifrågasatt. Signaler från myndigheterna är tydliga. De vill förbättra och ministern ”litar på att de gör sitt jobb”. Men tiden är knapp. PPM-idén spricker i fogarna. Själv ska jag ut och folkbilda med ett gäng myndigheter. Vilken fråga tycker du är viktigast?

2:a november år 2000 sjösattes den största reformen för våra pensioner sedan 50-talet. Idén var 2,5 % obligatoriskt pensionssparande på lönen. Och hittills har 6 miljoner svenskar enorma 351 mdr där. Snittsvensken 43 år har över 100 000 kronor sparat.

Så har miljontals svenskar fått grunden i ett bra fondsparande. Miljoner har en vass PPM-soffa. Många väljer också själva. Värre är de som valt en gång och sedan glömt och ännu bor i it-fonder. Här behövs obligatoriskt omval. PPM-säljarna i telefonen är ett nytt miljonproblem, där sparare betalar hemska överpriser och förvaltare samtidigt tvingar favoritfonder att lämna PPM. Så går diskussionen kring PPM just nu, intensivt och aktuellt. Närmaste åren måste PPM-systemet förändras på många viktiga sätt. Annars så utarmas den goda idén.

Ett steg prövas nu i november; en ny slags folkbildning från myndigheter och sparnördar. Finansinspektionen, PPM, jag, AMF och Konsumentverket ska ut på arbetsplatser och tala om ”Våra sparpengar” för att inspirera och vägleda. Myndigheterna talar om sina olika bitar. Mitt ämne är bättre och billigare fonder. För det räcker inte att tala om VAD som ryms i fonder och PPM. Utan vi måste hjälpa spararna med HUR. Emellan dessa ord kan avståndet tyckas nära, men här stupar miljontals svenskar varje år. Där fokuserar jag mina 25 minuter. Vad tror du? Har du förslag på en arbetsplats som skulle behöva ett besök, så tipsa gärna. /claes

Ps. På finanslivs rådgivningsdebatt 11 nov lär de nya PPM-säljarna bli en het fråga!

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst