Gå direkt till textinnehållet

PPM byten kraschar

Antalet fondbyten i PPM har rasat tvärt ned till 1/3 under senaste året. Svårare inloggning och hemska PPM-säljare har även fått 71% av PPM-bytarna från fjolåret att i år inte byta fonder i PPM längre. Hade PPM varit ett politiskt parti, hade de snart kastats ur Riksdagen.

Intresset är tillbaka på 2004 års nivå. PPM-myndigheter säger att PPM-robotarna är borta. Men även vanliga sparare har försvunnit. Obligatoriska omval vart 5e år är en lösning jämte bredare folkbildning.

 

PPM startade år 2000 en ny fondkultur i Sverige. Människor som aldrig tidigare talade om fonder började jämföra, lära sig och byta. Men 2012 dog intresset. För senaste året har PPM-myndigheten ryckt undan mattan på svenska sparare. Nya verktyg på sajten och ny app har inte hjälpt. Spararna hittar inte in. Förr dörren in har de flyttat. Tidigare kunde en stor grupp sparare nå PPM via sin bank. Den möjligheten är inte öppen sedan årsskiftet. Istället har PPM-säljarna sålt på allt hårdare. Inte undra på att antalet  byten rasar.

Tidigare var det sagt att antalet  byten ökade vid fyllda 40 år, så det låga intresset var inget problem. Nu tycks  däremot inte heller de över 40 bry sig. Nu borde PPM-intresset vara ett  stort problem.

Har du bytt PPM-fonder i år?
200812%
200915%
201017%
201114%
20124%
Källa Sifo

 

Även siffrorna från PPM-myndigheten Pensionsmyndigheten visar på ett tvärt fall. Antalet byten är tillbaka på nivån 7 år i tiden. Antalet byten har rast från 4,6 miljoner byten senaste åren till i år 1,1 miljon byten.

 

Debatten om västvärldens osäkra ekonomi färgar naturligtvis också intresset. Även vanliga fondbyten ned. Men inte alls som detta ättestup i PPM-fonderna.

Ett sådant kraftigt fall måste väcka frågan om svenskarna har förtroende för PPM? Märk att PPM-myndigheten inte gjort någon minsta bredare folkbildning sedan starten för 12 år sedan. Att de föreläser bland fack och intresseorganisationer är bra. Men långt ifrån tillräckligt. Det straffar sig när ekonomiska debatten surar ihop.

 

Dessutom kvarstår de allvarliga problemen med flera 100 000-tals sparare som är fast i sitt förstaval som ofta är en it-fond. Obligatoriska omval skulle vart femte år skulle både sätta PPM-fonderna på agendan, men också städa ur misstag. Och de som inte väljer skulle landa i trygga PPM-soffan.

 

Bättre sajt och ny PPM-app som startades nyligen har tydligen inte hjälpt. Myndigheten måste ut och prata för varan, mycket mer. Annars blir PPM-pengarna ett skägg i glömskans brevlådan. Idén var ju att engagera. När 96 procent inte bryr sig är trenden på väg åt fel håll. Istället har vi sett allt mer missförtroende växa fram från aktörer som Folksam KPA och Pagrotsky… PPM har börjat bli en övergiven slagpåse. Istället för den pengapåse det var tänkt.

 

Har du bytt i PPM, senaste året?/Claes Hemberg

 

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord