PPM-gajd riktigt vass

Dina PPM-fonder har nu fått en ny fondguide. Från att ha varit den sämsta så hittar du nu branschens bästa. Du får både enkla val och lärande val. Några genvägar saknar jag bara. Och 34 klick är för långt väg att gå. Men den har flera lärande poänger, som många banker kan lära av. Titta på www.ppm.nu

Att välja PPM-fonder har sedan starten för 11 år sedan varit en snårig historia. Bara 1av 5 svenskar har hållt intresset uppe. Nu har äntligen har myndigheten gjort det betydligt bättre och mer pedagogiskt. Bara några skönhetsfläckar riskerar leda sparare vilse.

Gajden börjar lite rörigt och tala om olika verktyg: risk- kostnads-, tids- och helhetsverktyg. Det jättehäftiga grafer, men förvillar nog fler än de inspirerar. 1,5% i avgift tar halva pensionen, kan jag utläsa. Det är tyddligt, men kopplas inte till fondvalet. Det blir lätt mer omväg än genväg.

Istället går direkt till Fondvalsguiden, http://shorturl.se/?alCiU och hittar det jag letar efter. Det enkla valet är billiga globalfonder. Lägsta priserna är från 0,15%. Det är bra val. Både för fokuset på aktier och lågt pris. Äntligen har de valt bort alla räntor, som var med i gamla ”lotsen”. Men valet tar ändå 10 klick. Vanliga ppm-sparare saknar nog den ron.

Visst påminner fondvalet mycket om PPM-såfan som ickeväljarna får. Även om såffan har turbo, så detta val blir något lugnare än Såfan.

Vill du på allvar välja själv så tryck på ”annan risknivåhttp://shorturl.se/?ioEpa så får du utbildande mall att fylla i. Här utgår valet från en globalfond, dvs 46% USA, 26% Europa… Det fungerar bra, både som skola och valformulär. Bra fokus på låg pris.

Att finns dock två skönhetsfläckar. Du måste göra 34 klick för att få klart ditt val. Där skulle gajden kunna gena en hel del. Och vill du ta dig ur formuläret och välja säg 2 tillväxtfonder så är det svårt att hitta ut. ”Nya marknader” saknas till och med på listan.

Ordvalet ”annan risknivå” fungerar inte bland vanligt folk. De vill inte alls ha risk, utan bara avkastning.

Och släpp fram fondgajden på förstsidan på pensionsmyndighetens sajt. Nu ligger den först frame om du skriver www.ppm.nu. Den gamla versionen av fondgajden, Lotsen från 2005, går äntligen i graven som ett av myndighetssveriges sämsta gajder. Den ville bara rekommendera räntor. Så är det aboslut inte längre. Det är bra.

Gå in och pröva. Vad tycker du?/Claes Hemberg

publicerad
14 november 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram