Gå direkt till textinnehållet

Obligationer farlig PPM-medicin

Att som Folksam och KPA förordar flytta PPM-pengar till obligationer är att elda upp pengar i den obligationsbubbla som nu pyser på ränteborden världen över. Nej, PPM-pengarna har inte för hög risk. PPM-soffan är superb. Tvärt om borde spararna flytta ifrån obligationernas ätterstupa.

 

PPM-pengarna är för det första en ytterst liten del av alla våra pensionspengar. Det var ju därför vi skulle ställa högre krav på avkastning i den potten. Mycket riktigt skapades PPM-soffan med stort fokus på aktiefonder. Här vilar nu också bekvämt 3 miljoner svenskar. Det gör att PPM-pengarna inte har hög risk, utan helt riktigt är ett viktig draglog i hela vårt sparande.
Att då som, Anders Sundström, Folksam, och Lars-Åke Vikberg, KPA, (Di debatt) börja jämföra PPM-pengarna med traditionella försäkringar blir plötsligt upp åt väggarna. Självklart gynnar det deras sak. Men om vi ska titta utifrån spararnas plånbok blir bilden annorlunda.

 

De jämför aktiefonder och obligationsfonder under en period med fallande räntor. Det vet vem som helst att en sådan tid är rena gräddbakelsen för obligationer. Men det är slut på det nu. Vår-sommaren 2014 slutar FED handla statspapper och då möter obligationssagan sannolikt sitt beska slut.

 

Att då rekommendera svenska folket att lägga pengarna på obligationer blir istället direkt hissnande. När allt fler röster höjs för att vi är mitt inne i en obligationsbubbla. Där obligationer står inför ett historiskt ras, i en fullt rimlig korrigering.

Under de senaste 20 åren har räntepressen gjort samma papper till en god affär. Det är detta som Sundström och Vikberg ser. Men nu är kartantvärt om. Utan återvändo. Obligationernas kallaste tid väntar nu. Att då rekommendera dem till vanligt folk är som att köpa nya badbyxor i september.

 

Nu väntar en vargavinter för obligationer. Obligationskrasch är ett inte ovanligt ord bland handlarna vid ränteborden. Att då stoppa in svenska folket sparpengar där är inte riskfritt, utan snarare roulette. Hur mycket straffas en tio-årig obligation när räntan stiger 1%? Ja, det är det Folksam och KPA måste fråga sig. Där ligger ju massor av traditionella försäkringspengar.

 

PPM har dessutom en exellent soffa i AP7. Den är specialtillverkad för just det ändamål som är tänkt. Att då komma med traditionella försäkringar, långa obligationer och 90-talets pensionsmodell, låter mest av allt världsfrånvänt och inte spararvänligt på något vis. När det mest talar för att sälja obligationer, just nu.

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord