Gå direkt till textinnehållet

PPM måste skakas om

(SPARPENGAR) PPM-pengarna har väckt miljontals svenskar att tala pensioner. Nu måste PPM och hela myndigheten utvecklas vidare. Vi talar en av vår tids stora frågor. Här krävs en öppenhet och deltagande. Inte stopp och stängda dörrar, skriver jag i dagens Expressen debatt. Här ett utdrag.

I över tio år har våra växande PPM-pengar kittlat oss att tänka på våra pensioner. Vi har där samlat 100-tals miljarder och svenska folket har tillsammans lyckats att pressa fram sänkta avgifter och större valmöjligheter på ett sätt som få trodde var möjligt.

Men nu plötsligt känner spararna sig övergivna och vilsna. Frågan hettar till, men de saknar vägledning. Den bleka myndigheten klarar varken av landets viktigaste sajt, utbudet, handledning, mota bort säljare eller att delta i den så viktiga pensionsdebatten. Och nästa år lär stormstyrkan i debatten öka ytterligare i och med flytträtten och provisionsförbud.

Om våra PPM-pengar ska återta rollen som folkets murbräcka i finansvärlden och spararna själva ska ha självtillit att ta för sig krävs en rad viktiga reformer. Nej, det handlar inte om att banta utbudet, utan att göra erbjudandet bättre, bredare och mer engagerande. Först och främst måste själva grundtanken med våra PPM-pengar säkras:

– Alla bortglömda och dåliga PPM-första-val måste göras om. Obligatoriskt omval vart femte år skulle rädda enorma belopp och skapa en återkommande ochavgörande pensiondebatt. 

– PPM-säljare, provisioner och massbyten måste stoppas. De sänker systemets sköra trovärdighet. 

– Pensionsmyndigheten måste taden dagliga debatten och samtidigt arbeta med privatekonomisk folkbildning.  

Pensionsmyndigheten måste också återupprätta sitt förtroende hos alla de 500 000 aktiva PPM-sparare 

– Det måste bli lättare för privatpersoner att byta fonder. De borde finnas på alla banker och försäkringsbolag mfl.

– Reformera PPM-butiken, starta en PPM-app och annan modern teknik. Målet måste vara att inspirera – inte mota bort och bromsa. Låt framgångsrika PPM-soffan måttstocken i pensionsvärlden.  

– Ge spararna ett ständigt bättre urval där nya alternativ tillkommer och svaga kort städas ut. Det är väsentligt för att upprätthålla spararnas kritiska ådra och intresse. Låt sparare som vill bojkotta fondernas avgifter investera dierkt i aktier, investmentbolag eller råvaror. Medett bredare urval kan PPM-pengarna fortsätta intressera även de kunniga spararna, som ser igenom fondbolagens ohemula avgifter.

 – Förenkla uttagen och gör dem mer flexibla under pensionen. Det skulle öka ansvarskänslan. Det ärtrots allt spararnas pengar. Låt spararna bestämma omförsäljningar och hur uttagen sker. Allt annat är oförskämt.

 

Pensionsmyndigheten måste bli avgjort bättre på att nå och engagera både ointresserade och de mycket insatta svenskar. Det är ett samhällsansvar. Myndigheten har nödvändiga fakta, kontakter, hållhakar och bredd för att vara en motor i denna centralasamhällsdebatt. Det som fattas är mod och integritet att stå på spararnas sida. För varje dag växer frågan och kommer så fortsätta närmaste årtiondena. Det är hög tid att Pensionsmyndigheten tar spararnas parti.

 

Vad tycker du om PPM? Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord