Gå direkt till textinnehållet

PPM-stopp inte okej

Tre månader per år. Så länge har PPM stängt för pensionärer. Det kommer inte fungera länge till. Här kommer pensionärerna tvinga fram en kraftfull ändring. Hela synsättet på pensionärerna är grovt förlegat. Även unga påverkas.

Dagens pensionärer har små pengar på PPM. Därför är det inte heller så högljudda, trots att deras PPM-fonder spärras nära tre månader varje år. Myndighetens ursäkt, att de krävs för att sköta administrationen, lär inte hålla länge till. För vilket företag skulle drömma om att stänga dörren ett kvartal varje år? Sådana verksamheter har inte sina kunder kvar många minuter.

Den lilla kritik som i dag hörs mot Pensionsmyndigheten som handhar PPM har bara just vaknat. För än så länge har myndigheten bara 300 miljarder eller 50 000 per sparare. Men om några år, när dagens 50-åringar går i pension kommer var och en kunna ha både 300 000 och 400 000 kronor på kontot. Då blir PPMs öppettider inte längre en parentes, utan en central fråga. Då kommer våra krav på service, flexibla uttag, personliga byten mm bli en självklar kravlista.

Att våra PPM-pengar då ska vara spärrade, inlåsta bortom all kontroll i en fjärdedel av året, är ju helt omöjligt att tänka sig. Nej, dagens pensionärer räknar inte sina sista dagar, utan är aktiva, reser, idrottar, köper porche… Därför planerar de också sin ekonomi, som få andra. De kan ju ha både full kontroll över utgifter och intäkter. Att då spärra PPM-kontot mer än några timmar, är fullkomligt orimligt.

Dessutom ser dagens pensionärer sina pengar alltmer som aktiva pengar. De vill påverka, kunna byta ändra uttagstider mm. Att ha ett ppm-tåg för alla, är raka motsatsen till vad de äldre spararna frågar efter. Dessutom har PPM blivit en grundskola för dagens unga att lära sig fonder och pensioner. Många människor talar mer om PPM än sin tjänstepension, bara för att PPM är så mycket enklare. Att då stänga PPM-dörren kan många sparare uppfatta som ett hån, mot det lilla intresse som de trots allt lyckats uppbåda.

Nej, hoppas nu inte myndigheten ser detta växande intresse för våra pensioner som ett problem. Alla andra myndigheter, företag och organisationer skulle drömma om att kunderna stod på kö, med idéer till givna förbättringar.

Är det dags för pensionärsrevolt?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord