Prinsess-pengar
(BARN) Oavsvett om vi har prinsessor hemma eller inte så finns det en penga-fråga vårt barn inte slipper undan. Vi behöver lära våra barn att förstå pengar. Så här gör jag.
Barn behöver egentligen bara spara til EN sak. För räknar vi upp allt som går att spara till så blir det lätt ingenting gjort. Så om vi bara får välja en sak, så har vi i alla fall upptäckt den viktigaste barn-spar-frågan.
Prinsessor och alla andra barn har en gemensam STOR pengafråga, som bara vi vuxna kan hjälpa dem med.
Första svaret är utan minsta tvekan första lägenheten. (LÄS http://shorturl.se/?nQ7LG) Men här har prinsessan Estelles föräldrar redan varit förutseende. Till detta behöver hon inte spara. Men EN annan stora penga-fråga finns kvar. En fråga som vi sällan talar om: att lära våra barn pengar:
Pengar låter självklart. Men för barn är det mystiskt. Det är väl bara att gå till bankomaten, är ett vanligt svar. Därför behöver vi involvera våra barn i pengar. Redan 4-5-åringar är mogna uppgiften. Inte för att göra dem till småkapitalister, utan för att hjälpa dem att förstå pengar och känna sig hemma där.
Pengar är inte naturligt. De är en uppfinning som våra barn behöver lära känna. Barn behöver träna, fundera och göra misstag. Misstagen är antagligen viktigast. Och ju tidigare vi gör misstagen desto bättre. Hellre misstag med småpengar än med stora. Barnets penga-skola har därför fyra steg: 1) ha egna pengar, 2) använda dem fritt, 3) göra misstag och 4) lära av misstagen. Och bara sista steget innebär inte att vi behöver tala högt om misstagen. Barn upptäcker dem ändå.
Först måste vi ge dem EGNA PENGAR. För utan egna pengar kommer ingen känsla av ansvar. Vi måste därför ge dem både egna pengar och EGET ANSVAR. Våra barn ansvarade i början för att handla godis. Sedan har vi utökat det till presentera, musik, kläder, biljetter, överraskningar… allt efter deras mognad och intresse.
Och storleken på pengen är inte så viktig. Det är ansvaret som är poängen. Tar de mer ansvar får de mer pengar. Det är en slags förhandling. Sedan är det bara för barnen att gå ut och göra köp, bli nöjda och ibland lyckas. Vi började med dagpeng, sedan veckopeng, månadspeng och i dag har den äldsta kvartalspeng. Allt för att steg för steg öka kravet på att planera.
LÄS övriga Barn-bloggar här: http://blogg.avanzabank.se/hemberg/category/barn/
Estelle är faktiskt anledningen till att boken Spara med barnen kom till just nu. Jag har gått och funderat på innehållet i flera år. När jag hörde nyheten om tillökning på vårkanten, blev det en tydlig mållinje. Tack Estelle, för Spara med barnen.
Hur talar du pengar med dina barn?/claes hemberg