Gå direkt till textinnehållet

PRO baktalar PPM

PRO vill lägga ned PPM. Jag förstår inte alls. PPM är bland det finaste vi har i Sparsverige.

PRO hävdar att PPM är dyrt och dåligt. PRO vill istället lägga pengarna i den allmänna pensionen. Men det skulle både döda den fina avkastningen, minska intresset, snäva in utbudet och gå baklänges i pensionrevolutionen. Tvärt om har PPM väckt både svenskarna och pensionssverige. PPM har blivit en murbräcka in i pensionsbolagen. Gigantiska tjänstpensioner har prisspressats, flytträtten är på gång och svenskarna kan vänta sig långt bättre pensioner tack vare PPM. Jag tror PRO alltför enögt tittat på de senaste tio åren, som varit en vådlig tid i börshistorien. Men blickar vi bortom extremerna, framstår PPM som en diamant.

Avgifterna på PPM är prutade ned i skorna. Många fonder har i PPM 75% rabatt. Och väljer du inte själv får du PPM-soffan, som bara kostar 0,15 %.  Detta ger pengar rakt ned i fickan hos spararna, istället för fickan hos pensionsbolagen.

Utbudet av fonder var tidigare ca 30 fonder per bank. I dag har vi över 2 000. Tack vare PPM har utländska fondbolag kommit hit. Alla fonder är bättre än de gamla. Men de nya tillhör de klart bästa fonderna. Många av 80- och 90-talsfonderna borde läggas ned.

Avkastningen i PPM är också i en klass för sig. Ingen annanstans får snittsvensken så bra tillväxt på pengarna. Och den som inte förstår, får en utmärkt PPM-soffa.

Svenskarnas intresse för sina pensioner har också PPM väckt. PPM har satt fart på pensionsdebatten. I dag gör vanliga PPM-sparare 2-3 miljoner byten varje år. Bara senaste kvartalet har 1/4 medelålder bytt PPM-fonder. Även fack och arbetsgivare har fått pensioner i fokus, som aldrig tidigare.

PPM är en diamant i sparsverige. Att skicka den i stenkrossen bland statens allmänna pensioner skulle vara förgörande. För pengarna och för spararna. PPM är den del av våra sparpengar som växer bäst. Vi behöver egentligen mer av denna tillväxt. Nästa steg är att göra detsamma med våra tjänstepensioner. Att öka tillväxten där. Så kommer vårt eget sparande snabbt överträffa den statliga pensionen.

Nu förstår ni varför jag spm skrivit en bok om spara 55+. De är extremt viktig grupp i en viktig situation. På fredag ska den finnas i bokdiskarna. Äntligen! /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord